Dans och performance möts i ny festival

I sommar ser en ny festival dagens ljus. Men i stället för ännu en gatufestival satsar Haparanda på en festival för dans och performance. Den 16 juni öppnar portarna för Ikra.

Foto:

Kultur och Nöje2010-04-16 10:25

Förra året hölls performancefestivalen Leif i Luleå. Men nu har den flyttat till Haparanda och gått upp i den nya dans- och performancefestivalen Ikra, som bjuder in dansare och konstnärer från hela Barentsregionen.
Genom festivalen vill arrangörerna lyfta fram barentsområdets dans- och performancekonst och målet är att skapa en årlig festival för utbyten över nationsgränserna.
- Initiativet kom från Haparanda Kommun. Det var Tapio Salo som frågade oss om vi ville vara med. Temat för festivalen är Frieri och Bröllop och vi vill ju gifta ihop konstformerna, säger Maria Rydén på Dans i Nord.
- Det finns ju ingen festival som omfattar både dans- och performance. Vi hade tänkt göra en dansfestival i sommar, men när vi fick höra att det var på gång en performancefestival ungefär samtidigt tyckte vi att det var dumt att köra själva. Dansen och performance ligger ju också väldigt nära varandra, säger Maria Rydén.
Haparandas kulturchef Tapio Salo tror också mycket på projektet.
- Vi har inte satt något slutdatum för den här festivalen. Tanken är att den ska bli återkommande varje år. Visserligen har vi bara finansiering för det här året, men vi får lösa kommande år på något sätt, säger han.

Under festivalen kommer det att bli happenings, föreställningar och mycket mer på Haparandas scener, gator och torg. Och bland de artister som dyker upp finns den uppmärksammade finska folkdansensemblen Rimpparemmi, performanceartisterna Pia Suonvieri och Johannes Blomqvist, den ryska barn- och ungdomsensemblen Radost, samiska danskompaniet Kompani Nomad, Pikene på Broen, dansarna Mikael Strid och Andrea Schalk.
De sistnämnda kommer att samarbeta med de lokala amatördansgrupperna för att skapa en föreställning lagom till den 19 juni, som av en händelse är dagen då kronprinsessan gifter sig.
- Vi har träffat grupper och kommer att jobba utifrån varje grupps dansstil. Det blir en slags giftermål mellan dansformerna där alla åldrar, från 7 till 75, kan vara med, säger Mikael Strid.
De båda dansarna finns redan på plats och kommer att bo där fram till premiären.
- Det är kul att komma till en ort och lära känna den och historierna som finns bakom, säger Strid.

När det gäller performancedelen av festivalen är programmet inte riktigt klart, men Annika Kronqvist från Sverigefinska folkhögskolan (Svefi) säger att man siktar på att, utöver framträdanden, hålla seminarier och workshops.
- Programmet är inte riktigt klart. Vi har haft avhopp. Roi Waara och Hans T Sternudd kunde inte vara med, så vi söker nya namn. Vi har andra, minst lika bra namn på gång, men det är en kostnadsfråga, säger Kronqvist.
Pengarna till festivalen kommer från Haparandatornio, Dans i Nord och Svefi och som huvudsponsor har man Barents Reunion, som består av företagare i Haparanda där Ikea är största bidragsgivare.
- Festivalen sammanfaller med Barents Reunions konvent om gränslös turism och framtiden för de kreativa näringarna, så vi tyckte att det passade ganska bra, säger Maria Rydén.
Men att det skulle finnas något samband mellan Ikea och festivalens namn Ikra förnekar arrangörerna med bestämdhet.
- Vi såg likheten först när vi såg namnet på papper. Men Ikra är ryska och betyder rom. Det var Tapios förslag och det var jättebra. Rom är ju något som förenar barentsregionen. I Ryssland finns störrom, hos oss sikrom och i Norge torskrom. Och precis som konsten är Ikra nyttigt och exklusivt, säger Rydén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!