Dans i Nord bjuder upp Franz Kafka

Dans är fest. Dans är glädje, och en folkrörelse. Detta verkar vara en ledstjärna för Marie Larsson Sturdy, konstnärlig ledare för Dans i Nord när hon bjuder Norrbotten på fyra världspremiärer i höst.

festgeneralen. Marie Larsson Sturdy, konstnärlig ledare för Dans i Nord, presenterar  Dansfesten c/o Norrbotten. Fyra världspremiärer och några gästspel spelas runt om i Norrbotten under hösten.

festgeneralen. Marie Larsson Sturdy, konstnärlig ledare för Dans i Nord, presenterar Dansfesten c/o Norrbotten. Fyra världspremiärer och några gästspel spelas runt om i Norrbotten under hösten.

Foto: Pär Bäckström

Kultur och Nöje2015-09-15 17:16

– En viktig del av Norrbottens kulturutbud, säger hon. Man ska inte behöva resa till Stockholm för att få se professionell dans.

I höst har därför Dans i Nord – med en förhållandevis moderat budget på i runda tal 600 000 kronor – producerat fyra dansföreställningar som ska ut på turné. Dansfesten c/o Norrbotten är överrubriken. Som för att understryka att det ska vara för hela länet förläggs premiären den 18 september till medborgarhuset i Arvidsjaur med föreställningen Förvandlingen, inspirerad av Franz Kafkas roman med samma namn. Koreograf är Joseph Sturdy.

Redan nästa kväll fortsätter premiärregnet när The Reed Warbler av Jerome Marchand dansas på Acusticum i Piteå, en föreställning som dessutom sedan ska filmas för SVT:s höstdansvecka.

Och redan måndagen efter, 21 september, är det dags för Perfect. Tajming, med koreografi av Erika Pekula Pettersson och Disa Krosness.

Det fjärde uruppförandet är Reading Rhyme skapad av Kirunasonen Marcus Baldemar. Förutom detta kommer även några gästspel på olika platser i Norrbotten där den mest udda spelningen nog blir Jean som uppförs i Piteå tingshus. Dansen bygger på en av karaktärerna i Strindbergs Fröken Julie och följs dessutom upp med samtal om filosofen Michel Foucaults idéer om makt, klass, genus och sexualitet.

– Det här är en del av den pågående uppbyggnaden av dansen i Norrbotten, säger Marie Larsson Sturdy. Vi firar femtonårsjubileum, vill skapa ett dansliv och sätta Dans i norr på kartan.

Trots fyra egenproduktioner blir det ända bara 16 föreställningar totalt. Det blir nästan 40 000 kronor per föreställning. Varför det inte blir fler visningar förklarar Marie Larsson Sturdy med att det är svårt att planera så det passar in för alla dansare.

– Dessutom blev det som bekant inget Dansens hus. Vi har helt enkelt ont om lämpliga scener att spela på.

Som exempel nämner hon att Kulturens hus i Luleå egentligen inte är anpassat för dans. Bland annat är golvet för hårt vilket kan ge dansarna skador. Norrbottensteaterns scener är bättre, men de är ju oftast upptagna av pågående produktioner.

– Jag ser ändå det här som ett steg att få ut levande dans till publiken i Norrbotten.

Själv är hon balettdansös från början. Men nu på äldre dar – i alla fall ser hon sig som äldre mätt i balettår – har hon upptäckt styrdansens kraft och glädje. Inte minst på sin systers bröllop då hon blev snurrad in i förföriska virvlar.

– Jag blev så impad av att bli förd sådär av någon, i bugg eller vad det kallas (skratt). Som gammal balettdansare ställer jag mig frågan: Varför lärde jag mig aldrig det här?

Dansen är en stor folkrörelse som hon har stor respekt för. Vad hon önskar är att det kunde finnas en tydligare koppling mellan folkrörelsen och konstdansen. Att båda tillför glädje.

– På scen finns förstås en annan aspekt, då är dansen ett språk där man försöker berätta en historia.

Varför gå och se...?

– Utmana dig själv, uppmanar hon. Upp ur tv-soffan.

– Det här är otroligt skickliga danskonstnärer, och en viktig del av Norrbottens kulturutbud, möjligheten att få se en professionell dansföreställning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!