Dags för Alma-pris till Afrika?
Precis som Svenska Akademien ska Alma-juryn stå fri från all hänsyn till politik och rättvisa. Men inför offentliggörandet av den tionde pristagare på onsdag kvarstår ett faktum: Afrika är den enda kontinent som inte fått priset hittills.
Foto: Rabén & Sjögren
- Jag kunde inte sagt det bättre själv. Det skulle bli ett ojämförligt lyft, inte bara för personen och landet i fråga. Det skulle bli ett erkännande för hela kontinenten, att även deras böcker är värda något. För Sveriges del skulle det översättas mer, vi går miste om så väldigt mycket av världens barnkultur i dag, säger Sven Hallonsten, vice ordförande i Ibby, internationella rådet för barnböcker.
Bland de 167 nominerade är överlägset flest bidrag från Europa. Men Afrika växer, med 15 nominerade författare i år, illustratörer och läsfrämjande organisationer. Och bland dessa sticker två ut - sydafrikanska Niki Daly och Véronique Tadjo från Elfenbenskusten.
- Bara två bilderboksförfattare har fått priset, så det är dags. Niki Daly är den mest översatta barnboksförfattaren i Afrika. Han tillför något nytt, sättet att berätta en historia och illustrationerna som är tuffare än den västerländska bilderboken, säger Sven Hallonsten.
Véronique Tadjo lever i dag i Johannesburg, Sydafrika, där hon är chef för den franska fakulteten vid Witwatersrand-universitetet. Av hennes barnböcker finns bara Mamy Wata och monstret översatt till svenska.
- Hon är i första hand konstnär, men skriver för både vuxna och barn och arbetar mycket med läsfrämjande arbete. En otroligt mångsidig konstnär, säger Sven Hallonsten.
Sydafrikanska Gcina Mhlophe är ett annat namn värt att nämna. Hon står bakom sagosamlingar, filmer med mera, men är i första hand en muntlig berättare, något som kan ligga henne till last i litteraturprissammanhang.
- Hon är en lysande berättare, hennes böcker håller kanske inte riktigt samma klass. Men priset ska gå till någon som verkar i Astrid Lindgrens anda och Astrid var ju verkligen en berättare, säger Britt Isaksson, skribent och översättare.
Lyfter man blicken från den afrikanska kontinenten finns det anledning att titta närmare på ett annat prestigefullt barnbokspris, HC Andersen-priset. Av de sju författare som hittills fått Astrid Lindgrens pris hade nämligen fyra redan tidigare belönats med HC Andersen-priset. En titt på årets lista över nominerade visar att nio av dem någon gång fått det danska priset. Av dessa nio är kanske de två britterna Aidan Chambers och Quentin Blake mest kända här i Sverige. På tisdag delas det biennala priset ut igen, och en av de fem nominerade är svenska Lennart Hellsing - den största svenska favoriten till Alma-priset.
Sven Hallonsten lyfter gärna fram en ung australiensare, konstnären Shaun Tan, vars bilderböcker för äldre barn kommer på svenska för första gången senare i vår.
- Världens i dag mest speciella barnboksförfattare, en stor konstnär.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!