Dags att sluta bestämma kön på cyklar

Foto: Pär Bäckström

Kultur och Nöje2017-09-27 06:00

Jag har en citybike, en herrmodell. Den gick sönder och jag tog över min utflyttade dotters damcykel och fann mig trivas bra med den.

Varför fick hon en damcykel? Och nu när jag använder cykeln, är den fortfarande en damcykel? Måste vi bestämma kön på cyklar?

Under lång tid har cyklar könsbestämts. Och vi fortsätter att göra det. Varför?

Måste en pappa eller mamma som ska köpa sin dotter en cykel, hänvisas till barncyklar som ser ut som minikopior av dam- och herrcyklar?

Förutom skillnaden mellan böjd stång och rak stång, talar också färger och namn sitt tydliga språk.

En modell (i vitt och rött) heter Vermont Girly.

En annan (i vitt och svart) heter Pinepeak Cruise.

Gissa vilken som har böjd respektive rak stång.

Möjligen hade indelningen i dam- och herrcykel sin giltighet en bit in på 1950-talet när de flesta män bar byxor och då många kvinnor bar kjol.

Men varför är denna indelning kvar?

Under många av årets dagar klär sig såväl pappor som mammor i byxor och täckbrallor. Och barnen, oavsett kön, är knappt igenkännbara iklädda luvor och overaller i bävernylon.

Men skulle de, vinterdagen till trots, ta cykeln till skolan eller dagis, ska cykeln prompt särskilja sig könsmässigt.

Okej, jag vet.

Arbetet för jämlikhet har större frågor att brottas med. Men det vore så enkelt att se funktion före kön. Och då skulle vi slippa dam- och herrskridskor. Vi skulle slippa begrepp som damkjolar och herrbyxor. Herr- och damklockor.

Skulle det vara möjligt?

Jo, vi kan ta ett steg i taget. Eftersom det redan finns könsneutrala toaletter – och de kommer att bli fler – känns det förlegat med dam- och herrcykel.

Inte minst om det också leder till att du som förälder tar för givet att er dotter ska ha en vit och röd Girly – och inte en Intruder (inkräktare) eller Cruise (glida fram).

I Tyskland behöver inte föräldrar könsbestämma sitt/sina barn. Det går att välja bort, och barnet kan i vuxen ålder självt bestämma – man, kvinna eller ett tredje kön.

RFSL – riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter – vill ha en liknande lag i Sverige. Säg att det blir av i framtiden, då blir det ännu fånigare om någon som definierar sig som att ha ett tredje kön ska behöva välja mellan en dam- och en herrcykel – när de troligen bara vill ha en cykel.

En cykel är en cykel är en cykel.

KRÖNIKA

Peo Rask
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!