Breddar synen på det svensk-thailändska

Frida Hyvönen och Elin Berge.

Frida Hyvönen och Elin Berge.

Foto: Alexandra Ellis

Kultur och Nöje2015-04-09 03:25

För sex år sedan kom Elin Berges fotobok Drottninglandet ut. Så heter området i Västerbotten där några thailändska kvinnor bor med sina svenska män. Berges bilder berättar om driftiga kvinnor som tycks väl införlivade i samhället men också har en stark gemenskap med varandra.

Nu följer hon upp den boken med Kungariket som främst fokuserar på de svenska männen i Thailand. Några av dem bor där permanent, andra kommer dit för att ha semester och hälsa på släkten. Till största delen rör det sig om samma familjer som i första boken.

Berge skildrar ett Thailand långt ifrån bar- och badliv vid soldränkta, milslånga sandstränder. Istället möter vi en landsbygd i de nordöstra delarna av landet där många av de thailändska kvinnorna i Västerbotten kommer ifrån och där flera av de svenskthailändska familjerna nu byggt sig rejäla semesterhus i sten.

Det är en avfolkningsbygd som många unga lämnar för att hitta arbete på turistorterna, i Bangkok eller i Väst för att kunna försörja både sig själva och familjen därhemma. De skickar stadigt hem pengar och presenter till föräldrar, syskon och barn som stannar kvar.

Så när de svenskthailändska paren kommer på besök är det både vardag och fest som gäller. Man firar stora högtider och gör utflykter tillsammans.

De svenska männen deltar, men tillåts inte hjälpa till med något arbete utan slappar på soffan, kopplar av, har semester och umgås med andra svenska män. Som vita västerländska män har de en upphöjd position i thailändarnas ögon och blir här ständigt uppassade.

Att kung Bhumibol oupphörligt tycks vara närvarande bekräftar att de hamnat i kungariket. Hans porträtt kantar vägarna, men det hänger också i vardagsrum och tempel, där det här får sällskap av ett älghorn, en souvenir från Västerbotten!

Svenskthailändska kärlekspar väcker känslor och nyfikenhet. Det var också Berges utgångspunkt när hon startade sitt projekt för många år sedan. Och med sakliga, rättframma bilder försöker hon komma förbi våra stereotypa föreställningar och bredda vår syn på förhållandena för att bättre förstå dem. Hon nyanserar bilden vi har av dessa människor och utmanar därmed våra fördomar och värderingar. En nyttig tankeställare att ta med sig.

Liksom till Drottninglandet medföljer en cd med musik av Frida Hyvönen med klanger från öst och väst.

NY BOK

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!