Bo R Holmbergs rakt skrivna ungdomsroman har sin grund i verkliga händelser i början av 1900-talet som går under namnet Sandökravallerna. Det som romanfigurerna Sixten och Henning mer eller mindre ramlar in i är arbetares kamp att få organisera sig och strejka för sin sak. Medan det i andra ringhörnan står sågverksägares motstånd mot detta i form av lejda "arbetsvilliga", strejkbrytare, plus inkallad militär för att stävja den så kallade oron kring bygdens många sågverk i allmänhet och Sandös i synnerhet.
Det handlar alltså om klasskamp, för att använda ett för nutiden nästan bortglömt ord. Kapitalets intressen kontra arbetarnas.
I den dåtidens knivskarpa politiska positioner fanns förstås också människor med längtan i hjärtat och drömmar om något annat. Bo R Holmberg är dock ingen fena på att skildra sådana känslor.
Man behöver ju inte skriva banalt bara för att det är unga människors kärlek det handlar om. Till exempel när 15-åriga Sixten träffar Viola på dansbanan och känslor uppstår och läppar hastigt möts, något som för övrigt är bakgrunden till romanens titel.
Kommer han träffa hennes med stort H igen? är en fråga Sixten bär med sig både som ett hopp, men också något som allt eftersom nästan tynar bort i hårt slit på Strömnäs sågverk och ett boende bland lort och loppor i kasernen Lusthuset. Plus en tilltagande polarisering och organisering visavi strejkbrytare och strejkbryteri.
Och en dag, en kväll, blir revolutionären Axels ord "Kempes kreatur ska bort från ön", ställd på sin spets.
Bo R Holmberg är bra när han skildrar kampen, motsättningarna, tvehågsenheten, tvivlet, ja, allt det som social och politisk strid kan innehålla. Och riktigt spännande blir det kring efterspelet till de historiska Sandökravallerna. Och så mycket kan sägas att domen blev mycket hård för de tre som ledde kampen mot strejkbryteriet.
För den lätt melankoliske Sixten gick det bättre, efter att ha gjort ett kort besök i det hem han efter modern Elsas död mer eller mindre tvingades bort ifrån av styvfadern Anselm.
Avslutningen på Bortom saknaden får mig att tänka på Eyvind Johnsons Romanen om Olof som i Jan Troells långfilmsdebut blev Här har du ditt liv. Det vill säga, den då 16-årige Sixten är i Bo R Holmbergs bok en pojke med hela livet framför sig som en oskriven roman.