Bortgift mot sin vilja

När Arkan Asaad var 19 år giftes han bort mot sin vilja. Den upplevelsen skriver han om i boken "Stjärnlösa nätter".

Arkan Asaad skrev boken Stjärnlösa nätter som bygger på hans egna erfarenheter av tvångsgifte. "Boken är en roman, inte en dokumentär".

Arkan Asaad skrev boken Stjärnlösa nätter som bygger på hans egna erfarenheter av tvångsgifte. "Boken är en roman, inte en dokumentär".

Foto: PONTUS LUNDAHL

Kultur och Nöje2013-03-19 06:00

- Det finns två typer av författare. De som anammar publiciteten och gör någonting positivt av det och de som skriver och skiter fullständigt i publicitet. Jag är av den första sorten, säger han.

Det är två år sedan Stjärnlösa nätter kom ut. Den handlar om Amàr, en 19-årig svensk-kurdisk man som precis kommit tillbaka till Sverige efter att ha tillbringat ett år i USA. Nu ska han vara hemma och komma på vad han ska göra med sitt liv, följa sin dröm att bli filmregissör.

Men drömmen får ett abrupt slut när han är på semester i Irak tillsammans med sin familj. Där tvingas han gifta sig med sin kusin. Traditionen och släktens påverkan är stark. Om han inte gör som familjen och släkten vill väntar utfrysning.

Så Amàr gifter sig till slut men priset blir högt. Han måste vända ryggen åt sitt livs dröm och den man han vill vara och hans önskan om att gifta sig av kärlek grusas.

Boken bygger på Arkan Asaads egna erfarenheter, även om han poängterar att han inte kan "gå igenom boken och säga vad som är sant och inte".

- Det är delvis min historia och det är fullt normalt att sådant här sker. Varför jag berättar så öppet och ärligt är att det är exakt så jag kände.

Men själva tvångsgiftet är något han själv har varit med om.

- Ja. Jag giftes bort, säger Arkan Asaad.

Då var han bara 19 år.

- Det var så ofattbart att du ska leva ett liv som du inte valt. Det gick i olika stadier; chock, besvikelse. Jag var förbannad och det var inget du själv kan påverka. Det var en form av övertalningskampanj, det var komplext och det var känslor jag tidigare inte upplevt.

Arkan Asaad kom till Sverige från Irak när han var tre år. Han berättar att han hade en "fri uppväxt", pluggade på estetiska programmet med teaterinriktning.

- Jag gav mig in i konsten tidigt.

Liksom bokens Amàr ville han också bli filmregissör och drömmen var att skriva och regissera. Parallellt med att han var bortgift pluggade han på Stockholms Filmskola.

Och det var också drömmen om filmens värld som höll honom mentalt vid liv under denna period, berättar han. Under fem år pågick äktenskapet samtidigt som Arkan Asaad ville att hans familj skulle acceptera hans nya liv.

Till slut brast allt och han fick börja om från början. Han bröt kontakten med sin pappa och för att bearbeta händelserna började han skriva.

- Jag skrev för att jag behövde skriva.

Det tog honom fyra månader att skriva boken. Det var en smärtsam process som till slut ledde till försoning med pappan. När boken var klar kunde han välja mellan två förlag som ville ge ut boken. Men innan han gick med boken till förlaget gick han till sin pappa och berättade att han skrivit boken. Hans pappa tog emot boken med glädje och sa "om det finns andra som kan lära av våra misstag accepterar jag med glädje att du tar upp det", berättar Arkan Asaad.

Hade du förväntat dig det genomslag boken fick?

- Aldrig, nej aldrig.

Redan tidigt insåg Arkan Asaad att han skulle behöva "gå ut i den verkliga världen" och förklara boken.

- Det finns två typer av författare. De som anammar publiciteten och gör någonting positivt av det och de som skriver och skiter fullständigt i publicitet. Jag är av den första sorten, säger han.

Under 2012 höll han 297 föreläsningar som handlade om rätten att få välja sitt liv och tvångsäktenskap. Men han betonar att det inte handlar om hedersfrågan utan att det centrala är barnens rättigheter.

- Jag pratar om att växa upp i en familj med en sträv relation till sina föräldrar och det kan alla relatera till.

Han påpekar också att boken inte behöver klassas som "ett stort litterärt mästerverk" eller bli "en supersuccé" utan det viktiga är att hans intention når fram - att andra kan ta lärdom av deras misstag och att följa sin dröm.

I januari kommer Arkan Asaads nästa bok ut. I den har han intervjuat sina föräldrar som också har erfarenheter av tvångsäktenskap och Arkan Asaad vill berätta om det arv de bär med sig.

Nästa år kommer även filmatiseringen av Stjärnlösa nätter att påbörjas. Efter att ha provskrivit ett synopsis och ett treatment-manus fick Arkan Asaad uppdraget att skriva filmens manus. Drömmen att få skriva manus har äntligen slagit in.

- Jag är tillbaka i mitt rätta element, säger han.

I kväll gästar Arkan Asaad Kontext på Kulturens hus i Luleå.

Aktuell: Besöker Luleå och Kulturens Hus i kväll på litterära evenemanget Kontext.
Född 1980 i Kirkuk, norra Irak, uppvuxen i Eskilstuna.
Bor i Stockholm.
Läser just nu: Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell.
Favoritförfattare: Guy de Maupassant "för att han fortfarande idag talar ett så extremt levande språk. Det språk han talar är en förebild för mitt litterära skrivande".
Gör på fritiden: "Tränar". Arkan Asaad är före detta elitidrottare inom Tae kwon do. "Jag har svårt att lägga ner. Jag springer, simmar och cyklar lite men tränar ingen Tae kwon do sedan fyra år tillbaka".
Utmärkelser: Teskedsordens bokpris 2011, Sveriges Radios novellpris, Klas de Vylder-priset och Grants True Tales-stipendiet 2012. Nominerad till Stora Ljudbokspriset 2012.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!