"Bluesen är en kvinna"

Flaksands blues- och rockfestival hade kniven på strupen och höll på att ta sitt sista andetag efter förre året.Men festen höll huvudet över vattenytan och imorgon väntas tunggung för 19:e året i rad.

Festivalglada arrangörer hälsar välkommen till Flaksands 19:e rock och bluesfestival. Daniel Nilsson, Tord Josefsson, Stina Lönnqvist, Ulf Sandström och Anders Persson lovar en solig, myggfrikväll med härlig musik.

Festivalglada arrangörer hälsar välkommen till Flaksands 19:e rock och bluesfestival. Daniel Nilsson, Tord Josefsson, Stina Lönnqvist, Ulf Sandström och Anders Persson lovar en solig, myggfrikväll med härlig musik.

Foto: Susanne Jansson

Kultur och Nöje2009-07-10 06:00
- Vi var för få som orkade och börjar bli gamla gubbar. Men så kom ungdomarna och ville hjälpa till. Då blev vi rörda och bestämde att fortsätta, säger en av grundarna Ulf Sandström.
I Övre Morjärv är det bråda tider. Aktiviteten pågår för fullt för att de sista detaljerna ska stämma inför lördagens fest.
Bänkar, bord och stolar ska köras. Banderoller målas och logistiken fungera.
"Finskt musikfenomen"
Årets fest ska lyfta fram kvinnorna i den ganska mansdominerade musikgenren, blues.
- Bluesen är en kvinna, säger Sandström säkert.
Kvällens kvinnliga dragplåster heter Erja Lyytinen, hon har bland annat kallats en ung bluesdrottning . Hemma i Finland är hon väletablerad och håller på att bygga upp en internationell karriär
- Ett finskt musikfenomen. Redan som tioåring var hon lovande, säger Ulf Sandström.
- Hon är Europas bästa kvinnliga gitarrist skulle jag vilja säga , säger Tord Josefsson ordförande i Morjärvs rock- och bluessällskap.
Inget regn
På programmet finns fler damer, Silverhair bluesladies från Kalix. Mogna kvinnor med bluesen under skinnet.
Men det är inte bara kvinnor som intar strandscenen. Eriks Bluesband från Stockholm, Betty and the barking beavers från Pålänge och The recirkles från Boden kommer också att rocka lös.
I morgon är det då dags att samlas på Flakasand, gammal som ung, för att njuta, gunga, dansa äta och trivas. Arrangörerna väntar sig mellan 1 000-1 500 besökare.
Enligt Ulf Sandström finns inga orosmoln på himlen. Regnat har det inte gjort de tidigare 18 åren och mygg, det finns inte.
- Myggen älskar blues. De sitter uppe i träden och gungar med till musiken och har inte tid med något annat. På Flakasand lyser dessutom alltid solen, säger han med bestämd säkerhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!