Berlinkonstnärer i Luleå

"Häxan", kortfilm av Tobias Sterberg och Nat Tafelmacher-Magnat

"Häxan", kortfilm av Tobias Sterberg och Nat Tafelmacher-Magnat

Foto: Susanne Holmberg

Kultur och Nöje2018-08-17 06:00

På Galleri Syster i Luleå visas för närvarande samlingsutställningen Hamnskifte där två av galleriets medarbetare ställer ut tillsammans med konstnärer från det konstnärsdrivna Gallleri Hilbertraum i Berlin.

Syster är ju även det ett konstnärsdrivet galleri. I presentationsbladet reflekterar konstnärerna över hur konstnärernas aktuella livs- och familjesituation har inverkan på konsten de skapar. Om skapandet tillsammans med sin partner eller en konstnärskollega gör att man släpper på prestigen? och huruvida man tas på mindre allvar när man gör konst tillsammans med andra. Ett är i alla fall säkert och det är att de båda konstnärskollektiven har samma förhållningssätt, de skapar sina egna förutsättningar – för sig själv och kollektivet. Till hängningen av utställningen och vernissagen kom Berlinkonstnärerna med sina familjer med barn.

Kanske av praktiska skäl, kanske ett sätt att visa på att så här kan konstnärer leva och verka på ett demokratiskt, familjevänligt sätt.

Funderingarna i presentationsbladet är intressanta. Men som konstpublik känner jag att det inte är relevant för mig huruvida en, två eller flera konstnärer gjort verket tillsammans eller ej, om de har barn eller ej. Det som är intressant är resultatet. Vad konstverket jag står framför har att säga mig. I presentationsbladet saknar jag lite mer om sammanhanget, konstnärskapen bakom verken. Det ger oftast en fördjupad upplevelse när man går på utställning. Utställningen ”Hamnskifte” är ojämn – en del är bra och intressant, annat mer slätstruket.

Videoverket ”The Witch” (Häxan) är en cirka 9 minuters film i stop-motion teknik av paret Tobias Sternberg och Nat Tafelmacher-Magnat. Det är en lekfull film, där stenar och strån görs levande och rör sig omkring i ett landskap. Det förekommer också skådespelare i filmen och det lär vara extra svårt att göra eftersom filmen egentligen fotograferats ruta för ruta, så man kan se skiftande ljusförhållanden, att gräset trampats på och så vidare. De har även kotfilmen ”The Magician” med i utställningen.

Anja Örns installation ”Grenverk”, av ihoptrasslade trädkvistar hängandes från taket och träpinnar avgjutna i brons placerade på golvet, är estetisk men också lite ångestfylld. Den för tankarna till mörk magi och trolldom. Ett foto av hennes egna knän med psoriasisutslag ”Knän” väcker tankar om utsatthet och utseendefixering. Hennes foton från ett tidigare konstnäruppdrag, ”Kropp I, II och III” där man kan se en gigantisk gjutform, känns irrelevanta.

Kuno Ebert har oglaserade vita keramikskulpturer och ett blandteknik-verk där delar av keramik kombineras med en skir teckning av flugvingar direkt på väggen. Han tar ofta in effekten av floureserande färg; när baksidan av ett föremål är målat med färgen reflekteras mot den vita bakgrunden. Masker är också något som återkommer. Intressant men rent hantverksmässigt kunde han skärpa upp det några strån vassare.

I samarbete med konstnärkollegan Daniel Segerberg har Kuno Ebert gjort en stor konstruktion ”Change of System” (Systembyte) där ett målarfläckigt laminatgolv sågats i bitar satts ihop som en slags geometrisk byggsats. Ett experiment där man tar för oss invanda material ur sitt sammanhang och gör dem till någonting helt annat. Dessutom en kul idé om vad man kan göra med återbruk.

Sara Edström har efter många år som yrkesverksam som konstnär och projektledare tagit några milsvida kliv mot ett hundra procent ärligt och naket och självutlämnande uttryck. Det är fascinerande var en skilsmässo- och medelålderskris kan göra för konstnärskapet! I hennes videoinstallation kan man via en datorskärm och hörlurar kan ta del av en av hennes nyskrivna låtar som kommit till under hennes senaste konstnärsvistelse i Berlin. I den svartvita filmen ses hon framföra sin musik med sin ukulele ­– inga onödiga effekter. Övriga låttexter rullar ses projicerade på väggen bakom. Hennes texter har både smärta och sorg och samtidigt en härlig anda av att kasta av sig de gamla bojorna och göra sig fri. Det är en slags strävhet med en touch av humor över hennes popsånger.

Utställningen Hamnskifte pågår till och med den 29 augusti. Som en del av konstutbytet planeras konstnärer från Galleri Syster ställa ut i Berlin i april 2019.

Susanne Holmberg

susanne.holmberg@nsd.se

Konst

Hamnskifte Galleri Syster 10 – 29 augusti
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!