Ett år senare spelades så verket "En skrift i snön" för första gången, med den nya orgeln och med Andersson på flygel.
Så får vi gå in i orgeln som är på fyra våningar. För en oinvigd är det ofattbart att rummen, avdelade av vanliga byggskivor, med pipor och elektronik, verkligen är ett instrument.
Men så är det någon somw spelar och eventuell tvekan är bortblåst.
- Det här är ett instrument som inte är färdigt utan ett som kan utvecklas vidare. Framtidens generationer som kommer hit ska få lyssna till ett annat instrument än det vi har i dag, säger Ericsson.
På söndagen var det dags för Benny Andersson verk att spelas. Han beskriver stycket som en tolv minuter lång polska med orgel, flygel flöjt, violin och kör.
Han säger att han efter att ha sagt ja, tvekade över uppdraget.
- Problemet är att när man inte kan handgreppen på en sådan här så kan man inte använda sig av de enorma möjligheterna som en orgel har. Det är svårt att få dynamik.
Så fick han besked att han fick skriva vad som helst.
- Jag började göra det här stycket bara för orgel, men jag tänkte, räcker det verkligen? Mina maskiner är i och för sig fina, men de har bara enkla samplade ganska dåliga orgelljud, så jag kom inte vidare. Inte förrän jag kom på att det skulle vara spelmän och någon flöjt med. Och flygel, jag är ju med och spelar flygel. Man kan spela det här stycket bara med orgel, men det blir alldeles för lågmält, det är ett lågmält stycke.
Det har tagit ett år att färdigställa verket, En skrift i snön, en titel som poeten Kristina Lugn skrivit.
Till orgeln kommer det att vara möjligt kommunicera digitalt.
- Jag kan sitta på Skeppsholmen i min studio och det jag har komponerat på min torftiga orgel kan jag skicka till orgeln. Det är en galant affärsidè. För om man sedan kan få tillbaka det ljudet, det låter strålande. Så fort det går ska jag prova och det kommer alla att vilja, säger Andersson.
Att spela med fötterna, som man gör på orgel, är inga problem för Benny Andersson.
- Det kan jag från min tid i Hep stars, i Wedding till exempel. En låt som är med här faktiskt, lite kort och i förklädnad .
Benny Andersson utnämndes till hedersdoktor vid universitetet tidigare i år.
- Jag blev förvånad. Men jag tackar inte nej, det kan man inte göra när någon vill ge en sådan här hedersbetygelse. Jag frågar mig fortfarande varför, men jag är jätteglad.
Benny Andersson har samarbetat med Musikhögskolan i Piteå, något han gärna utvecklar.
- Jag kommer gärna upp. Inte för att hålla föreläsning, det är jag inte så bra på. Men jag svara gärna på frågor om studenterna vill det.