Benioff om krig och ägg i Leningrad
Svältdöd, köld och bomber, men också stark vänskap är teman i David Benioffs "Tjuvarnas stad". Boken som utspelar sig i andra världskrigets Leningrad. Den kommer ut i dagarna och blir hans första på svenska.
Foto: Anders Wiklund / SCANPIX /
I fängelset träffar han den skämtglade desertören Kolja, och de genomlider tillsammans natten i väntan på en säker avrättning. Men ödet vill annorlunda. I stället för det obligatoriska skottet i nacken forslas Lev och Kolja till en rysk officer. Hans fru saknar ett dussin ägg till dotterns bröllopstårta. Ett tydligt uppdrag skapas; "skaffa fram äggen på fem dagar - eller så verkställs dödsdomen". Problemet är att ingen höna har synts till i Leningrad på över ett halvår.
En stark vänskap mellan Lev och Kolja växer fram under äventyrets gång.
- Manlig vänskap är ett tema som jag återkommer till i flera av mina projekt. Jag längtade efter det som liten. Mina två systrar är mycket äldre än jag, och därför saknade jag en bror när jag växte upp. Jag kände mig ofta utanför bland vännerna i min ungdom också, säger David Benioff.
Den ryskättade amerikanen skrev bokens första mening för nästan nio år sedan och den kom ut i USA för ett år sedan. Ett långt projekt, men däremellan har han varvat bokskrivandet med att skriva filmmanunus i Hollywood. Hans första roman, 25th hour, skrevs också om för filmduken. Därutöver har han bland annat skrivit manuskripten till storfilmerna Troja och Flyga drake.
David Benioff berättar att boken till viss del var ett sätt att komma i kontakt med sina rötter.
- Min farfar och farmor kommer från det gamla landet och förutom deras berättelser ville jag veta mer. Jag kom över flera dagböcker från personer som överlevde erövringen. I min stadsdel Brooklyn bor också många utflyttade ryssar, som var villiga att tala om kriget. Till slut reste jag till St Petersburg och stannade där en tid, verkligen en speciell resa. De här sakerna blev min research och inspiration. Men boken är till 99 procent fiktion.
Trots misären och massdöden är Tjuvarnas stad full av självdistans, humor och värme. Lev och Kolja får slåss mot ryska kannibaler, tyska infanterister och sin egen hunger. Men så fort tillfälle ges, diskuterar och tjatar de om musiker, poesi, schack och framförallt sex.
- Döden och sexualitet är de två ämnen som fascinerar folk mest av allt. Men jag vill också lyfta fram min beundran för de ryssar jag talat med. Hur lätt och öppet de kunde skämta om sin utdragna misär, trots att de förlorat nära och kära. Den sortens lynne har jag vävt in i samtalen i romanen. Det är sannerligen ett tufft och härdat folk. Jag har undrat hur New York-borna skulle hantera det som ryssarna varit med om.
Har du inspirerats av den ryska litteraturen?
- Absolut! Jag älskar de ryska författarna. Tolstoj är min stora favorit, men även Gogol, Dostojevskij och Tjechov är förebilder.
David Benioff tycker det är anmärkningsvärt vilken vördnad och respekt som det ryska folket visar sina författare.
- De är stora nationalhjältar som folket stolt talar om hela tiden. I Amerika är det tyvärr inte alls samma tradition, säger han och blinkar.
Det har blivit många resor för författaren i samband med utgivningen, eftersom boken redan översatts till 27 språk. Nästa land på tur är förmodligen just Ryssland, vilket han ser fram emot.
Ska Tjuvarnas stad också bli film?
- Det finns inga planer på det än så länge och i så fall vill jag regissera den själv. Jag har en personlig relation till den här romanen och vill ha kontroll över en eventuell filmproduktion.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!