Bengt Ericson varnar för en farlig utveckling
BOKDen nya överklassen - En bok om Sveriges ekonomiska elitBengt EricsonFischer & co
Om dessa har nu ekonomijournalisten Bengt Ericson skrivit i Den nya överklassen, där han gör en inventering av landets allra rikaste. En elit som tycks leva i en egen värld, med en livsstil som skiljer sig markant från befolkningens i övrigt. En del har ärvt sina privilegier, andra har kämpat sig till dem och ytterligare en grupp har, enligt Ericson, girigt roffat åt sig av ett förmånssystem som de själva satt upp reglerna för. Som när Percy Barnevik fick en pension på 930 miljoner.
Ericson går igenom var de rika bor, hur de bor, vilka skolor de skickar sina barn till och vilka intressen de har. Att bo stort och flott är viktigt och framför allt ha rätt adress, andra statusmarkörer är förstås bilar och båtar, men också att gifta bort sina barn med kungafamiljen som gäster eller att få ingå i kungens jaktlag. Enligt Jan Guillou har jakt blivit ett nytt överklassnöje sedan golfbanorna invaderats av gemene man.
De allra rikaste utgör en liten klick där alla känner varandra. Det börjar redan i unga år i skolan, förklarar Ericson. Internat eller friskolor står högst på listan, där tar nätverksbyggandet vid. Samma bakgrund, intressen och värderingar borgar för en konformitet som senare i livet syns särskilt tydligt när man möts på bolagsstämmorna. Där är grå kostym och slips gängse uniform. För de få kvinnor som deltar gäller andra klädkoder.
Utöver den allmänna genomgången porträtterar Ericson en rad av överklassens ledande representanter. Då lämnar han minglet och namedroppingen och blir intressantare. Det handlar om pengar och positioner, arvtagare och om att dela med sig till andra, men mest om en elit som tar för sig i alla lägen. Ett bortskämt gäng framgångsberusade personer med förvrängd självuppfattning. Uppblåsta egon, anser Ericson. Och det gäller även familjen Wallenberg, som han anser har kommit undan med mycket. Maktfullkomlig och arrogant är hans betyg.
Med Den nya överklassen vill Ericson varna för vad som kan hända när makten inte tar sitt ansvar utan är likgiltig för andra människors villkor. De senaste 20 åren har gapet mellan näringslivseliten och den övriga befolkningen vuxit katastrofalt. När högt uppsatta tjänstemän belönar sig själva och folket uppmanas att hålla igen så går ekvationen inte ihop. Då växer klassklyftorna och förtroendet mellan makten och folket urholkas allt mer. Det är en farlig utveckling, menar Ericson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!