Att komma bort och hitta hem
BOKBort, BortAnjum HasanOrdfront förlag
Foto:
Sophie Das är kluven. Hon är 25-år och lämnade för ungefär ett år sedan den lilla hemorten Shillong för det större och myllrande Bangalore, som är Indiens tredje största stad och navet i landets så kallade IT-boom.
Hon lämnade inte bara Shillong för komma från föräldrar och en jobbig lillsyrra. Målet med att åka bort var också att komma hem - i sig själv. Det visar sig vara lättare sagt än gjort.
Anjum Hasans första bok på svenska handlar lite klyschigt sagt om att hitta meningen med livet. Men den nära 300-sidor tjocka romanen har många ingångar och stickspår som belyser allt från filosofiska funderingar kring vad tanken med statsbildningen Indien var, till Bob Dylans eventuella roll i ett indiskt lokalval.
Låter det rörigt? Det är det, men samtidigt roligt utan att för den delen vara ytligt.
Det nya livet i Bangalore för Sophie startade med lögnen att hon skulle jobba på ett förlag som gav ut barnlitteratur. I verkligen hamnade hon på företaget Star Titles där hon och oräkneliga andra transkriberar ljudspår i Hollywood-filmer. Ett jobb som inte direkt sätter kreativiteten på prov utan mest skapar frustration och längtan bort för Sophie och hennes lågbetalda jobbarkompisar.
Och det lite "hjärndöda" jobbet orkas med tack vare tankar på kompisar och det livliga festandet när helst tillfälle bjuds. Något som dock inte glädjer Herr Bhatt, Sophies hyresvärd vars öron ständigt är på helspänn. Men också en person där inte allt mjöl i påsen är rent och som hamnar i klammeri med en av de privata rättskiparnas män, tillika vän med Sophie.
Vänner och kompisar till trots saknar Sophie som sagt något i livet, men ärlighet är inte hennes starkaste sida. Och kanske beror det på att hon kommer från en "Skylla i från sig-familj", som hon beskriver sin egen familj.
Men Sophie är i sig en iakttagare som i Emma Bovary i Flauberts roman ser en sorts frände som också var en sorts betraktare av sig själv i sitt eget liv, sin egen kontext.
Bort, bort är en berättelse som både bekräftar och bekämpar schabloner och fördomar. Det är trångt och myllrande och svettigt och stimmigt och smått galet. Och mitt i galenskapen och den indiska medelklassens guldglänsande illusioner finns naturligtvis, inte en Gandhi, men väl den Guru som ska stilla, lugnar ner och allt vad du vill när köphets och annat närmar sig crescendo. Så typiskt Indien tänker jag i mina fördomar. Och osökt tänker på att Kaos är granne med Gud, som Noréns teaterdrama hette.
Låt vara att romanens Guru liksom de flesta andra har fler än en agenda för sitt värv.
Vi kommer inte ifrån våra föräldrar, är en sorts tråd i Bort, bort. Men vad göra som när Sophies frekvent Hamlet-citerande far och allt religösare mor inte eller de riktigt vill vara med längre, utan helst bara vill fly till nåt annat eller in i sig själv?
De är frågor Sophie, i en sorts eftertankens kranka blekhet, blir varse när hon hälsar på i ett Shillong där några av hennes bekanta är febriga av spänning efter rykten om en pop-musikalisk "Messias" ankomst.
Anjum Hasan skildrar här människans förmåga eller vilja att leva i en illusion trots att man innerst inne vet att det är det. Vilket i sig också är en sorts flykt bort till - något annat.
Och det är i det sammanhanget Sophie smärtsamt får placera sin relation till skivaffärsägaren Ribor, som hon tänkt så mycket på i sin nya hemstad Bangalore.
Hur det går för Sophie i sökandet efter tillvarons essens får man veta genom att läsa Anjum Hasans på många sätt rika roman. Den som gör det kommer inte att ångra sig.
Och som ljudfond under läsningen kan man gärna ha Blonde on Blonde, Dylans suveräna dubbel-LP från 1966.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!