Återvinning tema för vårens utställningar på museet

Foto:

Kultur och Nöje2010-01-27 06:00
- Våren färgas av ekologiskt tänkande. Vi hoppas på att kunna inspirera människor till att tänka mer på återvinning och väcka de som måste väckas, säger Ulf Renlund som är utställningsansvarig på museet.
Han presenterar programmet iförd lämplig vintage-kavaj och för att understryka tematiken har stolarna i caféet bytts ut mot möbler från Luleå kommuns återvinningsmarknad. De är till salu, liksom de föremål som kommer att ställas ut i caféets montrar.
Tematiken om shopping och miljömedvetenhet började redan i höstas då museet öppnade utställningen Fair Fashion, som handlar om baksidorna av textilbranschen.
Den ska stå en bit in i april, och har lockat en ovanligt stor del unga besökare.
- Vi har ju vanligtvis svårt att nå just ungdomar, men det har varit jättemycket visningar av den för olika ungdomsgrupper, säger Henrik Ygge som är ansvarig för museets publika verksamhet.

Som en spin-off på Fair Fashion har eleverna på Hantverksgymnasiet, med inriktning mot mode och design, gjort utställningen Knäppare kan det inte vara?
- Vi hade en temadag och såg Fair fashion. Sedan fick vi en gamla skjortor av våra lärare som sa åt oss att skapa något med inspiration av utställningen Fair Fashion, säger Emma Åkerlund som visar utställningen för pressen tillsammans med klasskompisen Maja Lindström.
Det är dock inte bara eleverna från hantverksgymnasiet som ställer ut det som skapats med händerna i utställningarna på museet.
Norrbottens Hembygdsgille kommer att visa utställningen Bonader från förr och nu och tillsammans med Bilda ordnar museet hantverksdagar under Barnens söndag. Under våren kommer man att satsa på slöjd med återvunnet material.
- Vi har ingen tanke på att att det ska vara gammalt hantverk. Vi tar återvunnet material och gör nya saker av det. Det kan vara allt från knopar till mjukdjur och det vi gör passar alla åldrar, säger Eva Öhrling som håller i slöjddagarna tillsammans med Katrine Sandström från Bilda.
- Vi har slöjd i stort sett varje söndag och man kommer och går som man vill och det är ingen kostnad för familjerna, säger Öhrling.

Fotnot: För den som vill ta del av hela vårprogrammet finns det på www.norrbottensmuseum.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!