Åter till tramporgeln och blockflöjten

Kultur och Nöje2016-04-30 06:00

Från hösten 2014 får alla elever i årskurs 7-9 i Luleå kommun en egen persondator. Det är ju rena galenskapen. I veckan som gick fick vi veta att en norsk undersökning visar att den som antecknar med penna på papper minns mycket bättre det som antecknats än den som knappar in kunskaperna på dator.

Den norska undersökningen är inte den första som visar att en egen dator inte är vägen till kunskapslyckan. Snarare är den en störning i lärandet. Det pågår en omvärdering som lett till att universitetens lärarutbildning bestämt avråder från användning av datorer. Det finns föreläsare som uppmanar studenterna att stänga av datorerna och mobiltelefonerna under föreläsningarna. Anteckna på papper!

Och egentligen är det ju inget nytt. Redan i september 2015 gick Skolverket ut med resultatet av en PISA-studie som visade att elever med den högsta internet- och datoranvändningen i och utanför skolan presterar sämst på PISA-proven. Dessutom har Sverige den högsta andelen extrema internetanvändare i hela OECD. Så där fick vi förklaringen till den svenska skolans nedgång.

Den bekräftas av en EU-undersökning som visar att datortätheten är allra störst i Sverige bland årskurs 8-elever, 59 av 100 elever har dator. Snittet i EU är 21 och i Finland bara 20.

Det kan också bekräftas av när EU räknat på andelen elever i årskurs 8 som aldrig eller nästan aldrig använt en dator på lektionerna det senaste året. Där ligger Finland i EU-toppen med 31 procent, nästan dubbelt så stor andel än i svenska skolor.

Persondatorn var helig när den kom. Alla skulle använda den. Den var vägen till framgång. Spela åtminstone på datorn! Nu är en tillnyktring väg och den tar sig uttryck i den bransch man där man inte väntar sig den: datorbranschen.

I USA sätter de framgångsrika människorna i databranschen sina barn i privatskolor. I privatskolor utan datorer till varje elev. Datorer ska inte få störa lärandet. Föräldrarna tillåter inte heller att barnen tar med sig den smarta mobiltelefonen till skolan.

Så Luleå och andra kommuner, strunta i elevdatorer, dela i stället ut pennor och kollegieblock, läroböcker och även ett instrument till varje elev. Det finns studier som visar att musikutövning är bra för studieresultatet.

Så åter till tramporgeln och blockflöjten!

KRÖNIKA

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!