Askunge från den afrikanska vardagen

Hon får en styvmor och två elaka systrar när hennes pappa gifter om sig. Med "African Cinderella" ger Riksteatern ett gästspel, en saga om en askunge hämtad från verkligheten. Den 6 maj spelas föreställningen i Haparanda.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Kultur och Nöje2010-04-13 06:00
Tidigare har föreställningen turnerat i Ghana. I Riksteaterns replokaler i Rotebro har den svenska regissören Fransesca Quartey nu återförenats med skådespelarna från Ghana National Theatre.
Fullt medveten om att föreställningen inte kommer att ha samma innebörd för publiken i Gävle eller Haparanda, berättar hon om urpremiären i Accra. När föreställningen var slut kom en 11-årig flicka fram till ensemblen.
- Hon tittade på oss med gnistrande ögon och sade: "Jag är Cinderella, så här här ser mitt liv ut. Nu vet jag att jag kan gå till polisen och att jag har rätt till utbildning".
Fransesca Quartey har många års erfarenhet av barn- och ungdomsteater, bland annat på Unga Klara, Dramaten och Helsingborgs stadsteater. Hon har också en ghanansk pappa och när Ghana firade sitt 50-årsjubileum som självständig stat reste hon dit.
Bland dem hon träffade fanns dramatikern Efo Kodjo Mawugbe.
- Jag pratade med honom om familjeföreställningar, och det tände han på, det hade de aldrig gjort. Han undrade vad jag trodde om Askungen, utifrån den skulle kan kunna skriva en historia och ta upp flickors rättigheter. För honom var rätten till utbildning viktig och för mig att barn har rättigheter.
Den saga Efo Kodjo Mawugbe skrivit är verklighet får många ghananska barn, berättar Fransesca Quartey.
- Föräldrar gifter om sig eller placerar sina barn hos släktingar som kan ta hand om dem, låta dem gå i bättre skola. Men ibland blir situationen hemsk.
Fransesca Quartey fick med sig bland andra Riksteatern och Svenska institutet som såg möjligheterna till ett kulturutbyte.
Tack vare sponsorpengar från ett svenskt företag byggdes en mobil scen för att Ghana National Theatre skulle kunna ta föreställningen ut på turné till människor som kanske aldrig tidigare sett teater.
I Ghana har ensemblen fått uppleva hur publiken suttit helt tyst. Bland skolbarnen har några gråtit.
- Har man varit i Afrika vet man att det nästan aldrig är tyst i en folksamling.
För den svenska publiken blir African Cinderella något helt annat.
- Även om våra barn också far illa ser vår berättelse annorlunda ut. Här blir föreställningen mer av ett exotiskt inslag, men också en annan doft av Afrika, en rikare bild än den vi är vana att se, säger Fransesca Quartey.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!