Arkiv med norrbottnisk folkmusik öppnar för allmänheten
Efter två års arbete öppnar Norrbottens folkmusikarkiv för allmänheten. Med sina 3 000 melodier från länet och över 1 000 vistexter med noter är det ett digert arbete att gå igenom arkivets utbud.
Foto: Patrik Boström
- Mycket av materialet har från början spelats in av medlemmar i Norrlåtar, som Hasse Alatalo, Jan Olofsson, Magnus Sjögren med flera. Det tidigaste materialet är inspelat i slutet av 60-talet, säger
Tillsammans med Agneta Wiberg-Hällström och teknikern Jens Andersson har hon byggt upp arkivet.
- Det är Agneta och några på spelmansförbundet som är föräldrar till idén och Jens har gjort all digitalisering. Dessutom har vi fått en stor donation av Lars Gunnar Boman som varit väldigt värdefull och det känns bra att arkivet är klart. Ájtte har legat före oss när det gäller att spela in samisk musik och jojk, men nu när vi har digitaliserat folkmusiken på meänkieli och svenska känns det komplett.
För den som är intresserad finns möjligheten att ta del av arkivet genom ett besök på Norrbottens minne på Björkskatan i Luleå. Man kan också höra ett 60-tal låtar via nätet på Norrbottens museums hemsida. Däremot är det inte möjligt att söka i arkivet via webben i dagsläget.
- Vi har inte tillstånd att lägga ut visorna och offentliggöra dem på nätet. Man måste skriva avtal med de efterlevande och sedan måste vi ha en it-struktur som klarar av det. Men vad man kan göra är att beställa skivor för enskilt bruk, säger Johansson och föreslår en skiva från arkivet som årets julklapp.
- Det är nog många som har sina gamla släktingar inspelade här, säger hon och skrattar.
Förutom att materialet nu är tillgängligt för allmänheten hoppas Johansson att materialet ska spridas till skolorna i länet.
- Vi jobbar på det. Vi vill ta fram ett pedagogiskt material om folkmusiken i länet och hoppas att musikskolorna ska nappa. Det är viktigt att gå vidare med materialet, så att det inte stannar här.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!