1 Hur kommer det sig att ni kommer till Luleå i år?
– Vi har arrangerade en miniupplaga av filmfestivalen förra året som del av projektet Arabisk film på turné. Det var ett arrangemang som slog väldigt väl ut. För trots att vi kom mitt i vinterns värsta snöstorm i början av februari så hade vi väldigt många besökare. Så vi kände att det finns en stark grund att bygga på, både från Bio Kronan och kommunen som ser detta som ett bra framtida evenemang. Därför var det självklart för oss att komma tillbaka till Luleå, säger Josef Kullengård, presschef på Malmö arab filmfestival, MAFF, som står bakom arrangemanget.
2 Med erfarenheterna från i fjol vad har ni plockat med er?
– Den stora skillnaden är att nu har vi skräddarsytt ett program som vi tror att Luleåborna är intresserad av och behöver. I år ligger vår fokus på kvinnliga filmskapare och kvinnor i arabisk film. Det är viktigt för oss som organisation att ha minst hälften av kvinna/man på alla evenemang vi kör. Eftersom Luleå är väldigt blandat och eftersom det inte finns några starka communitys har vi valt att ha ett brett utbud med film från olika delar av arabvärlden för att visa på mångfalden inom arabisk film. Vi vill också kunna visa en bild av arabisk kultur som inte kommer fram i media. Det handlar inte bara om att visa upp de bra sakerna, utan vi vill visa upp en mångfald som ramar in den komplexitet och den stora kulturella skönhet som finns. Arabvärlden omfattar 22 länder och varje land har sitt unika historia och bakgrund och det vill vi framhålla. Den är både nyansrik och vacker, och i många lägen inte så vacker region. Vi visar alltifrån dokumentärer till komedier och långfilmer. Allt-ifrån det vackra till det mindre vackra, men hela tiden med människan i centrum.
3 Vad bör man inte missa tycker du?
– Jag tycker absolut att man ska ta chansen att se filmerna dit de internationella gästerna har en koppling. En av dem, Khadija Al Salami, är Jemens första kvinnliga regissör. Hon har spelat in filmen ”Nojoom – age 10 and divorced”, som bygger på en verklig händelse och handlar om barnäktenskap i Jemen. Filmen har vunnit priser för fantastiskt foto och spelades in bara några veckor innan inbördeskriget bröt ut. Den här filmen skulle inte kunna spelas in i dag så som situationen ser ut i landet nu. Samtalet efter filmen är en viktig del där vi även vill ha med salongen i diskussionen. MAFF är den största festivalen i hela västvärlden. En del av framgångarna är för att vi jobbar med publiken i fokus, och vill nå alla som har ett intresse av film och de frågorna som filmerna berör. Vi vill vara en brobyggande mötesplats över olika kulturer och försöker tala allas språk på ett sätt som känns kvalitativt oavsett var man växt upp.
4 Blir filmfestivalen något årligen återkommande i Luleå?
– Vi ser detta som en första omgång i en rad framtida. Vi vill etablera filmfestivalen här, det är viktigt för alla, alla mår bättre av mer arabisk film och vi känner ett starkt band med våra samarbetspartner, så vi kan säga att vi ses nästa år igen. Vi ser möjligheter att utöka visningsplatser och att filmfestivalen blir något som hela staden känner av. För oss med det lokala engagemanget och att vi har nära kontakt mer personer som är intresserade av film och mångfald. Vi vill bygga upp detta med och för Luleåborna.