Dirigenten Anu Tali kommer för att dirigera Norrbottens kammarorkester, NKO. Därmed fortsätter hon också samarbetet med pianisten Mihkel Poll, ett estniskt stjärnskott som gör sin svenska debut i Piteå i kväll.
Anu Tali kan räkna upp en handfull svenska orkestrar som hon samarbetat med, bland andra Norrlandsoperans. Hon är en entusiastisk ambassadör för sitt lands kompositörer, men säger att hon har en kärlekshistoria med Sverige.
- Den inleddes 1991 när Estland blev fritt. Jag studerade här och fick möta Eric Ericsson, Gustaf Sjökvist och andra stora svenska dirigenter, säger hon.
Från början var Anu Tali pianist, men under tiden i Sverige hade hon startat en egen kör. Det ledde till att hon började dirigera orkestrar innan hon studerade dirigering.
- Utvecklingen från pianist till dirigent blev naturlig och jag tror det har hjälpt mig att förbli mänsklig i den här branschen. Jag ser mig absolut inte som en maestro, säger hon.
1997 startade hon den orkester som i dag heter Nordic Symphony Orchestra på grund av sin internationella sättning.
I Piteå i kväll, samt Luleå i morgon och Boden på fredag, spelar Mihkel Poll Mozarts 23:e pianokonsert i A-dur. Förra säsongen turnerade han i Europa tillsammans med Anu Talis orkester. Då stod Griegs pianokonsert på programmet. Han intygar att hon lyckats engagera några av världens bästa orkestermusiker. Själv säger Anu Tali att när hennes nordiska symfoniorkester spelar är det som balsam för själen:
- Orkestern spelar så att musiken alltid är intressant för publiken och det är ju det som är vitsen med alltihop. New York Times recensent beskrev det som att vi förmedlade en rockig energi från scenen och det gjorde mig glad.
Anu Tali och orkestermedlemmarna är stolta över att fler tycks dela den uppfattningen. Företag och privatpersoner i USA och Estland står för den huvudsakliga finansieringen och en liten del är statsbidrag.
Mihkel Poll och Anu Tan utgör en tät duo och verkar dela grundinställning till musik.
- Man måste spela samtida musik och inte bara klassiska verk, för man kan inte bara leva i historien, säger Mihkel Poll angående en skivinspelning han gjorde för ett par år sedan med pianomusik från det tjugonde århundradet.
Programmet inleds med Eduard Tubins (1905-1982) Musik för stråkar från 1963. Han flydde till Sverige 1944 efter Sovjetiska ockupationen.