Ängsliga hipsters med brett tilltal
Serien "Stockholmsnatt" får sina läsare att skratta åt sig själva. Men perspektivet har ändrats något - indiekidsen har fått åldersnoja och sällskap av surdegsbakande småbarnsföräldrar.
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
- Det finns en paradox, man vill alltid ha det nya, det senaste. Samtidigt upptäcker man att man efter tio år sitter på samma gamla ställe, säger Pelle Forshed, illustratör och serietecknare.
Han och Stefan Thungren, mångårig musikskribent på Svenska Dagbladet, är gamla kompisar och hade velat göra något tillsammans ett tag när embryot till serien Stockholmsnatt föddes, förstås i klubbvärlden. Klubben Guidelines ville ha en serie till sin hemsida och snart fick Svenska Dagbladet upp ögonen och bad Pelle Forshed och Stefan Thungren att göra en lite bredare serie till fredagstidningen. Att de skulle hålla sig till utelivet var självklart - materialet låg ju där och väntade.
- Stockholms klubbvärld är en bubbla. Tittar man på den utifrån ser man hur knasigt det egentligen är. Vi kunde sitta på Tranan eller Riche och lyssna på konversationen vid bordet bredvid - i princip funkade det att bara återge det rakt av, manuset skrev sig självt, säger Stefan Thungren, som är den som står för manus.
Nu har det gått fem år sedan Stockholmsnatt såg dagens ljus, och i veckan landar ett andra seriealbum i bokhandeln. Sedan sist har de två upphovsmännen hunnit bilda familj och även om Stefan Thungren fortfarande har en fot i utelivet, som musikskribent och klubbarrangör, har vuxenlivet med dagishämtning och helgpromenader börjat sätta sina spår även i "Stockholmsnatt".
- Alla perioder i livet har sin poäng. Det är lätt att tro att man är unik, men alla blir nog rätt tagna när de plötsligt sitter i en dagisgrupp när de bara ett år tidigare sprang på olika klubbar, säger Stefan Thungren.
Stockholmshipsters i den ängsliga klubbvärlden - publiken kan tyckas snäv, men Pelle Forshed och Stefan Thungren har lyckas sätta fingret på något som når bortom innerstadens tullar. Redan från början hade de läsare från hela landet, och inte bara yngre.
Just de äldre läsarna är duon extra glad över, men idén om serien Kommando Marimekko, med Marimekkotanten som gick på Konstfack på 1960-talet i centrum, lär aldrig bli verklighet.
- Det finns ett "Seinfeld"-avsnitt där han konverterar till judendomen för att få dra judeskämt. Vi vill inte göra någon till åtlöje, det är bra om självironin går fram. För oss är det okej att skämta om hipsters, men svårare att konvertera till kulturtant, säger Stefan Thungren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!