Anders Pihlblad belyser båda sidor av drevet
BOKDrevet går - Om mediernas hetsjaktAnders PihlbladNatur&Kultur
Foto:
Men det finns förstås en annan sida av saken också. De som pekas ut, de utsatta - människorna bakom rubrikerna och skandalerna - vad händer med dem när alla jagar dem?
Det vill Anders Pihlblad undersöka i reportageboken Drevet går. Pihlblad är till vardags politisk reporter på TV4 och i sitt jobb väl förtrogen med drevjournalistik. Men så en dag hösten 2007 kom hans liv i gungning när han själv blev måltavla för journalisterna. Bakgrunden är den att han varit på krogen med Ulrica Schenström, Reinfeldts högra hand och statssekreterare. En paparazzibild (som senare valdes till Årets nyhetsbild) visade dem när de drack och pussades. Hans trovärdighet som politisk reporter sjönk som en sten. Sen brakade helvetet löst, enligt Pihlblad.
Erfarenheten från drevets båda sidor har varit bokens utgångspunkt. Den diskuterar glappet mellan den nödvändiga granskningen av makten och konsekvenserna av den - hur människor krossas på vägen. Och han ställer sig frågan - vem granskar granskaren?
För att belysa problemen har Philblad pratat med en hel rad människor som de senaste åren hetsats av medierna. Lars Danielsson, Mona Sahlin, Liza Marklund, Gudrun Schyman, Jan O Karlsson, Cecilia Stegö Chilò, Jan Guillou med flera passerar förbi med sina "affärer".
Många berättar om hur fruktansvärt illa de mådde och hur utsatta de var. Journalister belägrade deras hem, ringde dem mitt i natten, kontaktade deras barn, släktingar, vänner och grannar. Hot och groteska rykten spreds på nätet, de skulle tillintetgöras. Trycket på dem var brutalt.
Pihlblads kök bevakades av fotografer med teleobjektiv, då drog han ner persiennerna. Det tog sex månader innan han drog upp dem igen.
De flesta kommer tillbaka igen, men ärrade. Drevjournalistiken har inte utrymme för nyanser eller reflektioner, alla springer åt samma håll.
Det är en återkommande kritik från alla inblandade. Man vill se mer självständiga och ansvarsfulla journalister. Varje redaktion bör ha en motvallskäring, föreslår Lars Danielsson. En person som kan överblicka dreven och påpeka när det går snett.
Med sin dubbla erfarenhet av drev tar Pihlblad ett helhetsgrepp om ämnet och ställer många intressanta frågor. Vad drar igång ett drev, vem kan drabbas, hur hanteras det, vilka metoder är rimliga när någon ska granskas, vilka konsekvenser får ett drev för de drabbade och för journalistiken.
Vem tar ansvar för följderna? Och vem tar ansvar för hatet på nätet?
Varför är drev inte könsneutrala - undersökningar visar att de drabbar kvinnor hårdare än män? Pihlblad efterlyser en debatt som behövs. För medier är inga domstolar, likväl dömer de.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!