Amatörer spelar på kvinnodagen

Länsregissör Catherine Parment fortsätter fånga upp lokala talanger från teaterföreningar. Nu ska Satu Takkinen, Vintergatan, och Marianne Lindgren, Bröt, sätta upp en pjäs inför kvinnodagen, 8 mars.

Marianne Lindgren är det en liten befrielse att gå från revyerna på Vassholmen.

Marianne Lindgren är det en liten befrielse att gå från revyerna på Vassholmen.

Foto: K-L Sundqvist

Kultur och Nöje2013-02-28 06:00

Fler av länets talanger inom amatörteaterföreningar ska få leva ut sitt skådespeleri under översikt av länsregissör Catherine Parment.

Till kvinnodagen, den 8 mars, ska Satu Takkinen från teater Vintergatan i Piteå och Marianne Lindgren från föreningen Bröt i Kalix tillsammans med Caterine Parment sätta upp en pjäs under temat "humoristiskt, allvarligt, naket".

För Marianne Lindgren är det en liten befrielse att gå från revyerna på Vassholmen och rollen som sjukhusclown till teaterscenerna i länet. Och att bli regisserad av någon annan.

- Vi är ungefär 100 medlemmar i föreningen och vi jobbar mest med amatörer, säger hon.

- Då kände jag att jag ville göra något själv för min egen utveckling och för att bli en bra ledare, eftersom det är jag som är verksamhetsledare.

Catherine Parment vill som länsregissör hitta talangerna bland amatörteaterföreningarna i länet och utveckla dem.

- Norrbotten är unikt för att det finns så många föreningar här. Det finns väldigt bra skådespelare inom den här gruppen, men ofta finns den vanliga utbildningen. Mer som musiker, där man kan musik utan att kunna läsa noter, säger hon.

Den pjäs som nu sätts upp är dels ett stycke av Dario Fo.

- Det är en kvinnotext, säger Catherine Parment.

För Satu Takkinens del blir det ett stycke kallat "Kalla fötter".

- Det är en kvinnas livshistoria, som ännu inte är slut, och hennes två olika länder. Det kommer att handla om flykt, fall och brustna relationer. Men det blir både vemod och glädje, något som är allmängiltigt för alla kvinnor, men utifrån egna erfarenheter, säger hon.

Pjäsen kommer att premiäruppföras i Kalix, men sedan planeras flera stopp runt om i länet, men även längre bort.

- Helsingfors har gjort ett utrop till alla som vill komma med sina kvinnotexter för att sedan ha en festival, säger Catherine Parment.

- Förhoppningsvis kan det även bli något i Kulturens hus eller kanske en soppteater.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!