Minnesmärket kallas Galaxen och finns nära kyrkan i Älvsbyn. På kyrkogården vilar professorn själv med makan Birgitta. Vi får hjälp av Monika Jonsson på pastorsexpeditionen att hitta graven.
– Jag tog en bild av graven och skickade den till Astronomiska sällskapet Tycho Brahe. De ville ha en bild. Sedan tackade de och utsåg mig till Knut Lundmark-spanare.
Då fick hon blodad tand och läste på om den store vetenskapsmannen.
– Jag hade inte hört så mycket om honom dessförinnan, bara det där om Galaxen-monumentet. Alla som lyckas komma någonstans ska uppmärksammas.
Sju kilometer norr om Älvsbyn ligger Knut Lundmarks födelseby Krokträsk. De vårdar minnet av byns store son. Ingrid och Kurt Öberg har nyckel till Byastugan med föremålssamlingen. Där finns vetenskapsmannens skrivbord, stol, telefonapparat och lite annat.
– Det hör ju hemma här i byn, men tidigare fanns det i ett museum i Älvsbyn, säger Ingrid Öberg.
I samlingen finns bland annat en affisch om "Explodierende sonnen", om ett föredrag i Berlin den 26 januari 1938. Telefonen har nummer 1401 och kavajen som hänger på skrivbordsstolen kommer från Sundbergs ekipering i Älvsbyn.
– Här i byn vet alla vem han var. Det talas också om honom ibland. Det sägs att han mest gick i diket och studerade blommorna när han gick till skolan, säger Kurt Öberg.
De pekar ut en gård en bit bort, att där föddes och växte han upp. I gården bor nu Ingegerd och Bengt Johansson. De lade nyligen ner det stora jordbruket.
– Han föddes här i den ursprungliga delen av huset. Min man Bengts mormors morfar tog över gården. När Knut Lundmark var hemma på besök i Älvsbyn brukade han komma och hälsa på, säger Ingegerd Johansson.
Hon kan gårdens historia kring den store vetenskapsmannen.
– Det är ganska ofta det kommer hit folk och frågar om honom, det har till och med varit busslaster här.
Ingegerd Johansson pekar på en ovanlig tall vid uppfarten till gården.
– Det sägs att där i tallen brukade Knut Lundmark sitta och filosofera. Det är en underlig tall som slutat växa.
Hon kan också berätta annat om den Lundmarkska släkten, hur en moster till Knut Lundmark tog ihjäl sitt eget barn. Men det hölls det tyst om. Knut Lundmarks mamma fick ett föderå när hon blev änka och gården fick ny ägare. Det innebar att hon fick bo på undantag och var försörjd livet ut av den som ägde gården.
Ett monument vid kyrkan, ett minneshörn i byastugan i Krokträsk och så en skola som är uppkallad efter den store astronomen. Men Knut Lundmark borde nog vara värd något mera. Det anser också dagens astronomer som nu börjat framhålla hans insatser som föregångare när de håller föredrag ute i den vetenskapliga världen.
Det gäller professor Lars Bergström, professor vid Oskar Klein-centret för kosmopartikelfysik vid Stockholms universitet.
– Knut Lundmark var en pionjär. Nu börjar man förstå det och vi försöker göra honom mera känd ute i världen genom att framhålla hans insatser. Vi planerar också att skriva något. Det förtjänar han, säger Lars Bergström.
Han beskriver Knut Lundmark som en astronom som var före sin tid, att det spekuleras om att han var för utsvävande och för provokativ i Jantelagens Sverige.
Det är under senare år som det framkommit att andra, senare vetenskapsmän tagit åt sig äran av det som Knut Lundmark redan kommit fram till.
1930 skrev professor Knut Lundmark en vetenskaplig artikel om att universum innehåller så mycket mera än det som kan ses. Men det var Fritz Zwicky som fick äran sedan han först 1933 sades först ha kommit den mörka materian på spåren.
– Knut Lundmark var tre år före Zwicky och det är ju lite kul, säger Lars Bergström.
Upptäckten av den gamla artikeln av Lundmark presenterade Bergström nyligen under en konferens i Trieste.
De svenska astronomerna får hjälp av amerikanska i att lyfta Knut Lundströms vetenskapliga gärning. Amerikanske astronomen Ian Steer publicerade för några år sedan en artikel i tidskriften Nature. Den handlar om att Knut Lundmark först med annan banbrytande upptäckt: att universum expanderar. Det brukar amerikanen Edwin Hubble få äran för, men Lundmark var fem år före honom.
– Han hade dessutom en överlägsen precision. Så han var verkligen en pionjär, säger Lars Bergström.
Knut Lundmark reviderade världsbilden. Det var han som var först med upptäckten att universum är mycket större än Vintergatan, som bara är en av otaliga galaxer.
Men så fanns det andra astronomer med annan uppfattning. Kungliga vetenskapsakademiens astronom Karl Bohlin sade sig ha mätt avståndet till Andromedanebulosan och kom fram till att den fanns inne i Vintergatan.
– Han hade gjort ett mätfel men tog med sig övertygelsen i graven. Det spekuleras om att det kanske var därför som Lundmark aldrig blev invald i akademien.
Lars Bergström arbetar vid centret för kosmopartikelfysik vid Stockholms universitet och som är uppkallat efter en känd teoretisk fysiker, Oskar Klein. Han ser likheter mellan honom och Knut Lundmark. Båda var lite för mycket före sin tid.
– Båda blev också folkbildare. Det är kanske så att det riktigt stora upptäckterna måste man tala om för hela världen när det inte accepteras av vetenskapen.