De kallar sig AFOL Adult Fans of Lego. Det handlar om vuxna som har upptäckt lego på nytt eller aldrig har slutat bygga. Och de blir allt fler.
För fyra år sedan hade det svenska legoforumet Swebrick ett hundratal medlemmar i dag är de nästan 1 300.
En av dem är Eva Svartkrut i Lindesberg. Som så många andra var hon en entusiastisk legobyggare som barn, och återupptäckte hur roligt det var när hon själv fick barn.
För två år sedan besökte jag en legoutställning på Tekniska museet i Stockholm och insåg att jag faktiskt kan bygga lego själv - utan barnen. Två veckor senare åkte vi till Legoland och då köpte jag mitt första lego till mig själv.
Eva Svartkrut arbetar som bildlärare och ser legobyggandet som en kreativ och avslappnande hobby. Helst bygger hon fantasyvärldar från filmer som Harry Potter eller Sagan om ringen - eller hus med detaljerade inredningar.
- Det är kul att leka inredningsarkitekt. Man kan göra hur mycket som helst med lego, det är bara fantasin som sätter gränser.
Numera finns flera nätsajter där vuxna legofans kan möta likasinnade och visa upp sina skrytbyggen. En av de populäraste är amerikanska brothers-brick.com som publicerar bilder på byggen och rapporterar om det senaste i legovärlden. Dessutom finns både svenska och utländska mässor där legoentusiaster från hela världen samlas.
Enligt företaget Lego är cirka fem procent av kunderna över 18 år. För att tillmötesgå den växande målgruppen har företaget satsat på nya, mer avancerade serier. Ett exempel är Lego Architecture som består av kända husbyggen som Sears Tower i Chicago eller Burj Khalifa i Dubai, världens högsta byggnad.
Men de riktigt skickliga byggarna tar sig an mer avancerade byggen än så. Som Gabriel Bremler, 23-åringen som har byggt en nästan två meter hög modell av Turning Torso i Malmö. För honom har legobyggandet blivit mer än bara en hobby.
- Det började med ett långskott. Jag hade byggt en modell av en tunnelbanevagn och ringde SL för att höra om de ville använda det som utställningsobjekt.
Det ville inte bara SL utan även Bombardier, företaget som tillverkar vagnarna.
- Då gick det upp för mig att det fanns en potentiell marknad, säger Gabriel Bremler.
Sedan två år tillbaka försörjer han sig helt på sitt företag Bremlerbrick som bygger legomodeller till företag som NCC, Skanska och Jernhusen. Men lusten att bygga lego har inte falnat för det. Numera varvar han beställningsuppdragen med egna hobbyprojekt.
Varför tror du att allt fler vuxna har återupptäckt lego?
- Jag tror att det handlar om det fria skapandet och att lego är ett kärt material som alla har en relation till. Det finns en stor nostalgifaktor.
- Sedan är det kul med utmaningen i materialets egenskaper; till skillnad från exempelvis lera eller keramik har lego en standardiserad form som är mycket mer begränsande, tillägger Gabriel.
Gabriel Bremler påpekar att legobyggandet även kan ha en positiv effekt mentalt.
- Jag skulle kanske inte gå så långt att säga att det har en terapeutisk effekt, men det fungerar som en naturlig vilopaus, ett tillfälle att slappna av.
Mindfulness?
- Ja, något åt det hållet.