91-åring skrev bok om krigsfångarna i Karlsvik

På torsdagen släppte Sten Losenborg sin bok "Livsöden i krig". I den berättar han bland annat om ryska krigsfångar som kom från Norge till Karlsvik utanför Luleå för att sedan skeppas hem till Ryssland.

SÅNG. Natalja Osipova från rysksvenska föreningen Sputnik sjunger till Sten Losenborgs ära. ”Jag önskar att jag förstod”, säger han.

SÅNG. Natalja Osipova från rysksvenska föreningen Sputnik sjunger till Sten Losenborgs ära. ”Jag önskar att jag förstod”, säger han.

Foto: Göran Ström

Kultur och Nöje2014-11-07 03:57

Den nya boken är en uppföljare till "Jägarsoldat vid gränsen" som innehåller beredskapsminnen från tiden för andra världskriget. Sten Losenborg, nu 91 år, var själv en av jägarsoldaterna vid den svensk-norska gränsen. Han var också anställd vid järnvägen och involverad i transporterna av ryska krigsfångar från Narvik i Norge till uppsamlingslägret i Karlsvik för vidare transport med båt till Ryssland.

Sten Losenborg berättar vid boksläppet om hur de ryska krigsfångarna byggde E 6:an genom Norge och flygplatsen Gardemoen i Oslo. Han minns när kriget tog slut den 7 maj 1945 och ryssarna som hållits som fångar befriades i Björnefjell. Det var en stor glädje men Sten blev också från sin plats som vakt vid Riksgränsen vittne till scener som han önskar att han skulle ha kunnat glömma.

– Ryssarna som hade varit krigsfångar hos tyska armén rusade i glädje mot den svenska gränsen. Bland det som jag inte vill minnas är när de hängde en Stasi-kille i en lyktstolpe 50 meter från där jag stod. Jag minns platsen, stolpen och killen som var i 30-årsåldern.

Sammanlagt 25 000 ryska krigsfångar passerade uppsamlingslägret i Karlsvik. De bodde i tält och togs om hand av Lv 7 och Röda korset. Området omgärdades av taggtrådsstängsel och järngrindar. Skolan i byn fungerade som sjukläger.

– Det var kvinnor, barn och män som kom. Det hade fötts många barn i fånglägret i Norge. Man hade trott att utskeppningen skulle gå på några dagar men det tog tre veckor innan alla hade gått ombord på båtar hem. De fick matpaket med sig som skulle räcka i fem dagar.

Fångarna gick en osäker framtid till mötes i hemlandet.

– Att ha blivit krigsfånge hos tyskarna likställdes av Stalin med att ha deserterat. Många blev bestraffade vid hemkomsten, säger Sten Losenborg.

När Sten Losenborg ska berätta varför han ville skriva boken "Livsöden i krig" så hänvisar han till att han alltid har varit intresserad av människoöden och till sin tid som chef för räddningskåren i Luleå.

– Jag tycker om att prata med människor. Min första fru tyckte att jag borde ha blivit präst. Min tid i räddningskåren lärde mig mycket om människan och om hur man tar hand om människors problem. Det jag hoppas med min bok är att läsaren ska ta till sig mina tankar om hur man ska vara mot varandra.

Han önskar också att hans böcker kommer ut i skolor.

– Ungdomarna, men också många vuxna, är helt omedvetna om den här delen av vår historia, säger han.

Det tog Sten Losenborg ett år att skriva den senaste boken.

– Det var ett år utan vila, säger han.

Vid boksläppet hyllas han varmt av företrädare för den rysksvenska föreningen Sputnik som i maj nästa år ska resa en minnessten över de ryska krigsfångarna i Karlsvik.

– Vi är stolta och glada över dig Sten och över dina böcker, säger Sputniks ordförande Katerina Ekström och överräcker blommor "från alla ryssar".

NY BOK

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!