I dag startar årets bokrea och det är totalt 3 717 titlar till nedsatt pris. Vi har valt tolv läsvärda och försett dem med NSD-recensenternas omdömen.
Bokrean står för cirka fem procent av förlagens totala försäljning och cirka fyra procent av bokhandelns. Tidigare var det den fysiska bokhandelns som tog in de stora intäkterna, men nu går hälften avreaförsäljningen via internet.
Här är tolv titlar som NSD kultur valt ut i årets reakatalog:
*
Katja Kettu: Barnmorskan
När Barnmorskan (Kätilö) kom ut 2011 i Finland, väckte den väldig uppmärksamhet. Författaren, Katja Kettu från Rovaniemi, belönades även med det prestigefyllda Runebergspriset för sin roman.
"Barnmorskan är något av en litterär milstolpe i bearbetningen av det tyska traumat i finsk närhistoria. ...Den är även en hyllning till den kamp som krigets kvinnor för på så många fronter – långt ifrån alla hedersbetygelser och högtidstal", skrev NSD:s recensent Anneli Mäkinen
*
Kim Leine: Profeterna vid Evighetsfjorden
"Kim Leines tegelsten beskrivs som en ”storslagen historisk roman om grönländarnas frihetskamp”. Den kampen fick jag inte veta mycket om, för den skyms av prästen Falcks kamp mot sin egen undergång i spriten, hans moraliska förfall och hemlängtan", skrev NSD:s recensent Jan Bergsten.
*
Håkan Nesser: Levande och döda i Winsford
I ruggiga november anländer en kvinna till byn Winsford i England. Hon förskottsbetalar sex månaders hyra för ett hus långt ute på heden (Exmoor). Huset, Darne Lodge, luktar hemtamt av mögel och genom århundradena har en och annan självmördare dinglat i dess takbjälkar.
"Håkan Nesser har hittills aldrig gjort mig besviken och Levande och döda i Winsford platsar helt klart på topplistan över hans allra bästa skapelser", skrev NSD:s recensent Solveig Nordmark.
*
Alice Munro: För mycket lycka
För mycket lycka heter Alice Munros nya novellsamling, men det är en titel man kan invända en del mot; berättelserna innehåller nämligen inte så mycket lycka som personliga katastrofer och bittra nederlag.
"novellerna är nämligen skrupulöst välplanerade, om man undersöker dem rad för rad och upptäcker man att allt i texterna är absolut nödvändigt och så måste det förstås vara i de goda novellernas värld", skrev NSD:s recensent Dan Sjögren
*
Sofi Oksanen: När duvorna försvann
Det är en tid för Estland då devisen ”min fiendes fiende är min vän” dominerar politiken och dess förlängda arm, krigen. Husbonden växlar mellan stormakterna Sovjetunionen och Nazi-Tyskland, för att efter andra världskriget återigen bli undersåtar till Stalin och Brezjnevs rike.
"Oksanen skriver lätt men distinkt, som en sorts kontrast till den ondska och svåra tid hon skildrar. Jag diggar skarpt prosan vars kärninnehåll i den aktuella berättelsen är livslögn och en opportunism som kan stavas landsförräderi", skrev NSD:s recensent Ingemar Nilsson.
*
Donna Tartt: Steglitsan
Vissa författare är häftigare än andra. Så är det bara. En av dem är Donna Tartt, amerikanskan som stjärndebuterade 1992 med bestsellern Den hemliga historien, en roman om några collegestudenters accelererande intellektuella övningar som mynnar ut i en katastrof.
"Dessutom utför Tartt underbara romanbyggen, skapar världar som liknar vår men ändå lyser klarare på något sätt. Verkligheten i hennes romaner tycks sannare än den jag har utanför fönstret. Det säger väl en hel del.", skrev NSD:s recensent Andrea Lundgren.
*
Lars Pettersson: Kautokeino en blodig kniv
Ingen slätkammad historia om en ursprungsbefolkning som jojkar och sköter renar i ett snögnistrande vinterlandskap. Men så bottnar också berättelsen ur en verklighet i Kautokeino där flera sexualförbrytare fick stöd i sociala medier, och det väcktes frågor om det finns en samisk hederskultur.
"Lars Pettersson gör en stark debut som romanförfattare. Kautokeino, en blodig kniv är rik på frågor och ingångar kring moral och rätt, tradition kontra modernitet. Och till skillnad från många andra thrillers är det en berättelse jag inte lär glömma i första taget", skrev NSD:s recensent Ingemar Nilsson.
*
Ingvar Carlsson: Lärdomar
Ett trasigt knä satt stopp för en lovande fotbollskarriär. I stället blev Ingvar Carlsson en av Sveriges ledande politiker med närmare 60 år i maktens absoluta centrum. Här sammanfattar han sitt liv.
"Slutligen kan också Ingvar Carlssons bok uppfattas som vägledande och föredömlig för de bröder och systrar i skrået som idag står mitt uppe i sin livsgärning men snart nog har att börja fundera på egna memoarer", skrev NSD:s recensent Kjell Lundholm
*
Annika Persson: Jag vill ju vara fri: en bok om Lena Nyman
När Lena Nyman var sex år gammal anmäldes hon av sina föräldrar till en teaterskola i hopp om att hon skulle bli mindre blyg. Men det blev i stället startskottet för en lång och mångsidig karriär. När hon, som 18-åring, gjorde huvudrollen i filmen 491 av Vilgot Sjöman hade hon därför redan erfarenhet som barnstjärna från teater, tv och film.
"Persson fokuserar på personen Nyman, hennes framgångar, hennes mörker och hennes förhållanden till män. Men hon vill också framhålla den belästa Lena Nyman. Hon var så mycket mer än söt, pigg och glad. Särskilt som ung slukade hon allt hon kom över - böcker, teater, konserter, opera, utställningar mm. Hon var också en sökande människa. Persson kommer henne nära", skriver NSD:s recensent Eva Dandanelle.
*
ÅsneSeierstad: En av oss: en berättelse om Norge
Ända sedan den 22 juli 2011 har Norge försökt att förstå vad som drev massmördaren Breivik. Med hjälp av unika källor tecknar Åsne Seierstad bilden av en man som i många år försökte passa in i samhällets ramar, men som till slut krossade dem på det mest brutala sätt.
"Det är en mycket medveten och skicklig journalist som för pennan: hon vet betydelsen av varje avsnitts längd, betydelsen att balansera vidrigheter mot djup medmänsklighet, betydelsen av små replipunkter, av vila för läsaren i korta antydda fiktionsinslag. Ändå väjer hon inte för dådens obegripliga grymhet", skrev NSD:s recensent Tomas Löthman.
*
Caitlin Moran: Morantologi
Moran tar sig an Ghostbusters, Twitter, koffein, panikattacker, Michael Jacksons begravning, att vara en medelklassmarijuanapundare, Doctor Who, helgfyllor, Downton Abbey, sin egen tragiskt förtidiga död och återkommande oförmågan att få någon att börja använda det smeknamn hon valt åt mig själv: ’Puffis’.
"Moranantologin passar bra som semesterbok att ta med ut på balkongen eller i hängmattan. Man får sig några goda skratt och somnar man ifrån den gör det inte så mycket. Förmodligen gör man det med ett leende på läpparna", skrev NSD:s recensent Eva Dandanelle
*
Jonas Trolle: Jakten på kapten klänning
Jonas Trolle, kriminalkommisarie vid länskriminalens spaningsrotel i Stockholm, skrev boken för att bearbeta det som hände i och kring spaningsarbetet mot Göran Lindberg, rektor på polishögskolan och före detta länspolismästare i Uppsala. Lindberg, kallad ”Kapten Klänning” för sin utåt sett idoga kamp för jämställdhet och mot sexism, visade sig nämligen vara en värsta sortens kvinnoförnedrare med förkärlek för unga flickor.
"Trolle har en rätt vass penna när han skriver om polisen och polisarbetet i stort, och Leif G W Persson får sig också en släng. Det känns ärligt och berikar boken. Varför polisen Göran Lindberg blev våldtäktsman och grov brottsling kan dock inte Trolle ge nåt svar på, den frågan blir hängande i luften", skrev NSD:s recensent Ingemar Nilsson.