Krönika
Idag självklart ett uttryck för en statsmakt och författare till läroböcker från ett sydligt perspektiv. Kanske de inte visste bättre, de som författade böckerna till det som skulle vara min och alla andra småskolebarn i Norrbottens så kallade hembygdskunskap. Jag och mina klasskamrater fick under våra första skolår modellera runstenar och läsa om bondekulturen i södra Sverige. Hur stenåldersbyar såg ut i Skåne och kungamaktens strider i östra och västra Götaland. Förvisso var Norrbotten, liksom stora delar av Norrland, ett outforskat landskap – egentligen en verklighet vi lever under än idag. Arkeologerna på Norrbottens museum varnar till och med för att skogslandskapets fornlämningar kan gå förlorade eftersom det inte gjorts någon fornminnesinventering i inlandets skogslandskap.
Självklart handlar det om var makten manifesterades, nu liksom då, men det är med en stor sorg jag liksom fler med mig inser i vuxen ålder att norra Sveriges historia fått sådan liten plats i berättelsen om Sverige. Inte minst den samiska historieskrivningen.
Och nej, jag har inget samiskt påbrå, men omtänksamheten om naturen, djuren och allt levande fick jag liksom inpräntat i barndomssjälen. För oberoende om man är uppvuxen vid kusten i Norrbotten, i Tornedalen eller Sápmi finns något som förenar – nämligen symbiosen med naturen. Det kan handla om jakt, fiske, odling, bärplockning, renskötsel... Men det som alltid gör mig påmind i samiska kontexter är levnaden som förenar oss i norr, det vill säga självförsörjandes alla utmaningar. Förfäder som med ytterst knappa medel trots allt överlevt genom att sy, väva sticka, snickra, odla, och plocka bär för husbehov. Eller för den skull bedrivit renskötsel eller livnärt sig på fiske.
Det finns inga jägare i min familj, någon kustfiskare, men i övrigt strävsamma arbetare och bönder som sökt överleva i ett kargt klimat. Och varför vet vi så lite om deras levnadsvillkor, precis som jag förundras när Elin Anna Labba presenterar sin bok "Herrarna satte oss hit" – om tvångsförflyttningarna under 1920-talet i Sverige. En historia som tillhör alla svenskar och den massiva tvångsförflyttningen av samer önskar jag verkligen att min barndoms hembygdskunskap upplyst Sveriges barn om samt de konfliktytor dessa statliga påbud gett upphov till för människor i norr.