Tidningen är en fantastisk råvara

Foto: Pär Bäckström

Krönika2013-01-17 07:51

Det är något särskilt med lukten av trycksvärta på tidningspapper, en fläkt av närvaro och aktualitet, av färskhet, precis som med nybakat bröd. En färsk tidning framkallar känslan av nuet och av att vara med när det händer något. Jämförelsen med bröd gäller även för gårdagens tidning, där skorpan på nyheterna torkar lika fort som på gårdagens bulle, med lika ointressant resultat. På det sättet ligger papperstidningen långt före webbvarianten, som är torr och utan andra sinnesintryck än synen. Men övergången till digital dagstidning kommer att kännas på fler sätt än att man slipper bli svart om fingrarna när man läser. Man brukar ju säga om en dålig tidning att den inte är värd ens trycksvärtan, men då har man bortsett från andrahandsvärdet.

Tidningspapper är en fantastisk råvara i hemmet och i samhället, och betraktas som en gratis resurs. Här är en lista på återanvändning: slå in porslin och bräckligt gods, rensa fisk på, putsa fönster med (testa, det funkar bättre än något annat), i botten på blomkrukor eller odlingsbäddar, improviserade skosulor (kanske inte i vår tid...men ändå), underlägg för alla former av smutsiga arbeten, valp- och katt-toalett,dasspapper (åtminstone förr) göra upp eld med, isolera timmerväggar (många nubb gick det åt...), för att nämna några användningsområden. I sjuttiotalets energikris fanns det t o m en liten apparat för att tillverka eldningsbriketter av tidningspapper.

För pappersindustrin är det en stor förändring när efterfrågan på tidningspapper går ner, och en inte alltför djärv gissning är att skogsråvaran kommer att gå till energi istället. Tidningskioskerna försvinner inte, veckotidningar och magasin är fortsatt populärt, men tidningsbudet kommer att bli lika historiskt som lykttändaren.

Tidningspapperet har sin egen idéhistoria, sin egen betydelse i hushåll och samhälle, och även om vi inte längre spikar upp tidningar på väggarna mot kalldrag, så är jag säker på att vi kommer att sakna tidningspapperet, om än inte själva tidningen. Vid juletid får väl pappa gå och läsa webbtidningen hos grannen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!