Den gångna helgen ägnades åt Video Game Awards, datorspelens motsvarighet till Oscarsgalan.
Priserna var knappast oväntade. Modern Warfare 3 fick, oförtjänt i mina ögon, priset som bästa shooter. Årets GOTY, game of the year, gick helt förtjänt till Elder Scrolls: Skyrim av Bethesda Studios.
Roligast var de halvhjärtade försöken från japanerna Shigeru Miyamoto, Mario- och Zeldaseriens skapare, och Hideo Kojima, Metal Gearseriens skapare, när de stakade och fnissade sig fram på engelska under sina tal.
"Can not go back to Japan", twittrade Hideo Kojima senare om sin skam.
Själv spelar jag knappt datorspel längre men jag gillar att följa med i utvecklingen. Som en av de få som haft möjligheten att växa upp med datorspel ända sedan de första staplande stegen, är det spännande att få se ett medium passera både barndom och tonår för att nå vuxen ålder. Samtidigt är det oroväckande.
För datorspel skapas inte längre av glada nördar och entusiaster som sitter i pojkrummet och vill experimentera. Datorspel skapas för att tjäna pengar. Det har blivit en industri lika grandios som Hollywood. Det visar inte minst spelserien Modern Warfare då den tävlar med de allra populäraste filmerna i hur mycket intäkter den genererar.
Konsekvensen av en profithungrande industri har blivit en kreativ hjärnblödning där nya spelidéer föraktas istället för att hyllas. I stort sett alla spel följer denna mall om utvecklarna får bestämma.
3 Action: Du är den utvalde kortsnaggade marinkårssoldaten, eventuellt i rymden, som ska rädda världen från konspirationer eller religiösa fundamentalister (läs: muslimer).
3 Rollspel: Du är den utvalde personen/alven/orcen/hunden som ska belägra alla kvinnor/män samt hitta det utvalda objektet och döda demoner/gudar/änglar/orcen/hunden.
3 Strategi: Hah! Ytterst få strategispel säljer nu för tiden och då endast till PC. Tänka medan man spelar, låter det som något folk vill göra?
Datorspel har alltså gått från att en gång i tiden innehålla djup till att handla om klichéer. Utvecklingen har stått stilla i fem års tid för att utvecklare hellre ville göra spel till alla spelplattformar som PS3 och Xbox 360 trots att dessa har fem år gammal hårdvara i sig. Microsoft och Sony vill inte släppa nya konsoller för de tjänar fortfarande pengar på de gamla.
Modifikationer av spel - att användarna själv kan ändra sina spel - försvann så fort utvecklarna insåg att de kan tjäna pengar på nedladdningsbart material efter release, så kallat DLC: "Köp en röd hatt till din spelgubbe för tre dollar".
Vad spelindustrin hellre vill se är uppföljningar av samma gamla produkter som de vet säljer. Den del av communityn som klagar på dessa uppenbara fakta brukar oftast anklagas vara pirater. Nu måste något hända. Annars kommer de nya konsumenterna lessna och lämna spelandet lika snabbt som de hittat dit.