Igår firades den svenska nationaldagen, saluterad med de få kanoner som svenska försvaret har kvar. I tv visades kungafamilj på Skansen. Var sak på sin plats. Sverige var ett av de sista länder som införde ett nationaldagsfirande och frågan är om det egentligen var så genomtänkt med tanke på vad vi firar.
Enligt uppslagsverken firar vi att Gustav Vasa blev kung över ett Sverige som då blev självständigt. Han införde arvsmonarki Och så firar vi 1809 års regeringsform. En död totalitär kung och en inaktuell regeringsform. På Rikskommittén Sveriges nationaldags hemsida får vi en luddigare förklaring, att vi firar "Sverige som en fri nation med ett fritt statsskick". Arvsmonarki och ett fritt statsskick?
Nå, nu lever vi med detta statsskick och då bör vi göra det fullt ut. Konstnären Carl Johan De Geer ställer ut i Färgfabriken i Stockholm och han vill hylla kungen med en staty, en modern variant av gamla tiders ryttarstatyer. Hans förslag är Carl XVI Gustaf i förarsätet i en Porsche som likt en krigshäst reser sig på bakhjulen och med effektfullt sprut av grus. Allt i brons. Dags att vända blad för en kung i tiden. Låt oss få se denna moderna kungastaty ta form på Södermalmstorg. Det blir värt en resa!
Det finns många skäl att fira nationaldag. Wikipedia har hela listan med länder och motiveringar. Där påstås att vi firar Gustav Vasa, inget trams om någon gammal regeringsform eller fritt statsskick. Enkelt och klart. Besvärligare är det för medborgarna i Andorra, som firar ett kontrakt från 1278 då landet kom att ligga under greven av Foix och biskopen av Urgels gemensamma överhöghet. Är det värt att fira.
Och stackars egyptier som den 23 juli drar ut på gatorna för att fira en statskupp från 1952. Har de inte fått nog av statskupper? Och vad döljer sig bakom Färöarnas firande av Olav den heliges dödsdag år 1030. Han kan inte ha varit populär när man nu firat hans död i 983 år. Den 29 juli gör färöingarna det igen.
Sydafrika gör det enda rätta, de firar freedom day den 24 april från 1994 och det för att det var det första fria valet för alla Sydafrikas folk. Sverige bör följa exemplet och göra 12 september till nationaldag. Det var den dagen år 1921 då alla fick rösträtt, även kvinnorna. Pinsamt sent, men ändå värt att fira varje år.