Lyft på hatten för glödlampans sken
I denna mörka årstid tas nu allt för lättvindigt farväl av den gamla hederliga klotlampan. Den där med glödtråden i som Tomas Edison sägs ha uppfunnit. Om det nu är han som ska ha äran. Vid den här tiden år 1879 visade han i vart fall upp sin konstruktion, men flera andra uppfinnare hade gjort egna liknande lösningar flera decennier tidigare.
Enligt Wikipedia demonstrerade James Bowman Lindsay elektriskt ljus på en konferens i Skottland redan 1835. Men som så många gånger förr visste nog inte forskaren då vilken kraft uppfinningen skulle komma att ha, utan ägnade sig i detta fall åt problemet med trådlös telegrafi i stället.
"Tack för den med!" kan man ju säga, då det numera gurglar till i allas våra fickor med bärbar telegrafi.
Det skulle ändå dröja ganska länge innan glödtråden förfinats till dagens 60-wattare. Lampan med wolframtråd patenterades första gången 1904 och hade längre livslängd och gav mer ljus än den ursprungliga koltrådsvarianten.
I dag handlar mestadels tidningsartiklarna - helt onostalgiskt och skamlöst omelodramatiskt - om ersättarna. Som om vi aldrig förstått och anat vad den här uppfinningen gav oss från början.
En gång intervjuade jag Staffan Hansson, professor i teknikhistoria vid universitetet i Luleå, och frågade om han hade någon tio i topp på de bästa uppfinningarna genom alla sekler och decennier. Han motsatte sig i och för sig topplistetänket och sa att det nog fanns många kandidater.
Med en skottkärra kan man ju frakta över hundra kilo utan att bli nämnvärt ansträngd. Inte ens andfådd faktiskt. En klar kandidat. Cykeln gjorde att man lättare kunde ta sig till tjejerna i grannbyn. Vilken sexualrevolution!
Och järnspisen gjorde hushållsarbetet vansinnigt mycket lättare.
Men när elektriciteten och glödlampan kom så öppnade sig ändå helt nya möjligheter för mänskligheten. Det blev möjligt att lysa upp hem. Man kunde sitta och läsa och umgås på ett helt annat sätt. Dygnet kunde förlängas. Det gick att handarbeta efter mörkrets inbrott. En mäktig teknikrevolution.
Det borde alltså hållas en mer grandios ceremoni, förrättas ett mer värdigt avsked till vår traditionella glödlampa. Nu i skamvrån för att den ger lika mycket värme som ljus - ett monster som bidrar till världens undergång som energislukare.
Numera tänder vi ljus och fotogenlampor på kvällarna för mysfaktorns skull. Man kanske borde mäta koldioxidutsläppen på trevnaden. Handel med utsläppsrätter på värmeljusen. Men det vi i dag uppskattar var förmodligen en plåga förr. Fotogendoften är ju, handen på hjärtat, inte särdeles mysig alls. Mer en dyr främjare av huvudvärk.
Nu är lågenergilampan i vart fall på plats hemma i köket. Så billig i drift att man inte ens behöver släcka den! Undrar just vad vi sparar i slutändan.
Men innan ni dumpar den sista av våra gamla lampreliker, med rötterna i 1800-talets uppfinnaryra, lyft då bara först en aning på hatten. Ägna en liten droppe tankevätska i hjärnan åt allt den skänkt mänskligheten. En smula vördnad innan vi kastar ut den med epitetet miljöbov och världsförstörare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!