År 2019 blev alltså året då den svenska kulturpolitiken blev ett ideologiskt slagfält. Som sagts tydligast manifesterat i Sölvesborg där SD med stöd av M och KD drivit igenom att skolbiblioteken inte längre behöver köpa in böcker på alla elevers modersmål – ett beslut som trots oppositionens protester drevs igenom i fullmäktige den 9 december. Dessutom stopp för prideflaggan på kommunala byggnader och stopp för inköp av utmanande samtidskonst. Det senare har även en SD-politiker i Luleå föreslagit.
Efter denna kulturpolitiska svägning har fler kommunala politiker brutit mot den vedertagna politiska överenskommelsen om att politiken ska hålla sig på en armslängds avstånd från kulturen. En ledamot i kultur- och fritidsnämnden i Täby krävde att ett samtal om hbtq-frågor på biblioteket skulle stoppas samt att man i Nacka förhindrade konstverk som var samhällskritiska, rebelliska eller aggressiva från att visas upp på gatukonstfestivalen Wall Street Nacka.
Denna utveckling fick kulturministern Amanda Lind, från Luleå som i januari tog över ministerposten efter Alice Bah Kuhnke, att tillsätta en utredning för att se över principen om armslängds avstånd. Och den 16 december gick företrädare för 17 kulturinstitutioner ut på Dagens Nyheters debattsida och krävde ett starkare skydd för kulturen i grundlagen. Deras krav, eftersom de anser att kulturen står under ständig attack, är att regeringen tillsätter en utredning som undersöker hur kulturen kan få samma dignitet som bostad, utbildning, social omsorg och övriga grundläggande rättigheter i grundlagen.
Kulturministern har inte gett de 17 kulturcheferna något svar men säger sig dela oron över den offentligt finansierade kulturens frihet.
Kulturskolan tillfälligt räddad
Debatten om kulturskolan i Luleå, som sedan ett tiotal varit fredad från alla besparingar via en avsiktsförklaring mellan kommunfullmäktige och barn- och utbildningsnämnden, blossade upp under hösten. Det efter att barn- och utbildningsnämnden lagt ett förslag om att spara in fem miljoner, motsvarande tio tjänster inom kulturskolans verksamhet år 2020 samtidigt som moderaterna föreslog att kulturskolan skulle avgiftsbeläggas. Planen var att förslaget skulle klubbas av en S- och M-majoritet i barn- och utbildningsnämnden i september men förslaget sköts på framtiden genom ett tilläggsanslag på fem miljoner under år 2020.
Konstmuseum i djup kris
Efter decennier av debatt och planering öppnades så äntligen det nya länskonstmuseumet Konstmuseet i Norr i Kiruna i november 2018 med pompa och ståt. Men redan under våren 2019 började verksamheten att knaka i fogarna. Av de fem anställda fanns slutligen bara länskonstmuseichefen Selma Green i tjänst när utställningen "En vacker utställning" hade vernissage i september. Då hade övrig personal antingen sagts upp sig eller var eller varit sjukskrivna på grund av arbetsmiljön som ansågs så pass allvarlig att verksamheten stoppats under sommaren. Selma Green har nu i uppdrag att jobba fram en ny organisering av verksamheten.
Nytt scenrum för dansen
Luleå och länets första professionella danskompani ”Dansinitiativet” invigde sina nya lokaler i september med ett ambitiöst program, bland annat var det premiär för dansföreställningen ”Morgondagens vittnen” av koreografen Benno Voorham. Men vägen till invigningskvällen hade varit lång. I sitt invigningstal sade Per Sundberg, konstnärlig ledare för Dansinitiativet att han tvivlat många gånger under resan fram till bildandet av ett professionellt danskompani och en lämplig lokal. ”Vår Fågel Fenix som reste sig var Dansinitiativet. I dag inviger vi Norrbottens första scen för konstnärlig dans och cirkus”, sade Per Sundberg.
Flera jubileumsfirande
Luleå rytmik&balettförening firade 50 årsjubileum under 2019. Men det började med portugisen Ruben Marks, som arbetade som gymnastiklärare i Kalix, och fick idén att starta en balettverksamhet i Luleå – Luleå balett- och dansinstitut. Ett par år senare, 1969, bildades Luleå rytmik & balettförening som en stödförening till Ruben Marks dansinstitut och som idag har 800 aktiva dansare. Även Julkalendern i Stadsparken firade 25 års jubileum under december. Bland andra kulturjubilarer kan nämnas kören Arctic Light som firade 15 år, Raj Raj Band som firade 20 år samt Folkmusikfestivalen Midvinterfolk som firade 10 år.
Kulturchefer kommer och går
Efter drygt ett år lämnade Cornelius Stiefenhofer sin tjänst som konsthallschef för Havremagasinet i Boden i somras av personliga skäl. I oktober tillkännagavs att det är Mariangela Méndez Prenckes som axlar rollen som ny konsthallschef. Även Anders Persson, kultur- och fritidschef i Luleå sade upp sig efter bara ett drygt år som förvaltningschef. Då hade larm om hans ledarstil kommit kommunhälsan till del. Idag arbetar Patrik Bylin som tf förvaltningschef. Och Norrbotten Big Bands chef Walter Brolund lämnande också sitt jobb för en tjänst som tf vd för Uppsala konsert och kongress. I dagarna presenterades Lennart Strömbäck som ny program- och planeringsdirektör för NBB.
Folkets bio räddades kvar
Folkets bio i centrala Luleå stod inför ett nedläggningshot när SF-biografen sade upp sitt hyreskontrakt i somras. Det innebar att biografens hyra skulle öka med det dubbla och biografansvariga Siri Pekkari menade att biografen behövde ett snabbt svar från kommunen om ett höjt verksamhetsbidrag för att räddas kvar i stan. Och rysaren fick ett lyckligt slut. I slutet på juni stod det klart att Folkets bio var överens med fastighetsägaren för biografen Royal om ett hyresavtal och med hjälp av ett bidrag på 300 000 kronor från kommunen hade man möjlighet att köpa loss lokalerna med samtliga inventarier av SF bio.
Jacob Börlin vann SM
Jacob Börlin från Luleå började dansa breakdance nio år gammal i Exiled. I oktober vann han Breaking-SM i solokategorin när SM i Breakdance för första gången hölls norr om Stockholm – nämligen i Luleå Energi Arena.
"När jag började dansa kunde jag aldrig tro att jag skulle kunna jobba som dansare och nu vinna SM. Det är otroligt häftigt", sade han i segerintervjun.
Breakdance som är en av hiphopens grundpelare började växa fram i South Bronx i USA under 1970-talet. Från år 2024 kommer konstformen att vara en OS-gren. Exiled dance crew stod som arrangör för SM-tävlingarna.
En kulturell vision såg dagens ljus
De flyttade från Brighton i Storbritannien till Långträsk i Norrbotten där de under två år bedrivit dansresidens och workshops med enstaka föreställningar innan de sommaren 2018 tog över den nedlagda skolan i Moskosel. Drivna av en stor kulturell vision ville paret bygga upp en bestående kulturell verksamhet där konstnärer, dansare, artister, arkitekter och ingenjörer kan mötas för att skapa något nytt.
Och i september i år öppnades den totalrenoverade skolan för invigningen av Moskosel Creative Lab med flera utställningsrum, gemensamma utrymmen och ett stort kafé.
Dyster lägesrapport för kulturen
Under året har det kommit flera dystra rapporter om kulturens villkor och förutsättningar – där nedskärningar inom kultursektorn sker i hela landet, även i storstäderna. Vid branschdagarna för Svensk Scenkonst talade bland annat Anders Rydell som förutspår att vissa regioner i landet fortsättningsvis kommer att värna kulturen medan våra konstarter och dess utövare närmast kommer att försvinna från andra platser i landet där styrande regionalpolitiker ställer sjukvård mot kultur. Och för vårt läns vidkommande sitter vi med facit. I stort sätt alla fria grupper inom kultursektorn fick sänkt bidrag från regionen.
Bakslag för Svenska Akademien
Det såg ut som att Svenska Akademien var på väg att repa sig efter fjolårets turbulens. Katarina Frostenson och Sara Danius lämnade de aderton, Kjell Espmark och Peter Englund återvände och fyra kvinnor valdes in. Dessutom skulle två Nobelpris i litteratur delas ut men valet av Peter Handke som 2019 års pristagare föll inte i god jord. Handke som av kritikerna anklagas för folkmordsförnekelse under Jugoslavienkriget drog igång en debatt om författarens ansvar och om det går att skilja på en författare och hans eller hennes verk. Svenska Akademien har hela tiden försvarat sig med att de inte tar politiska hänsyn.