I lördags fanns i NSD en krönika av Ulrika Huhtaniska med rubriken ”Porren ger mig som förälder panik” och några dagar innan det en ledare skriven av Kata Nilsson med rubriken ”Porr skadar vår syn på sex och relationer”. Också granntidningen Kuriren har den senaste veckan publicerat en krönika av Elisabeth Rosenbrand med rubriken ”Hur räddar vi en porrskadad generation?”.
Jag är också kritisk till porrindustrin, men jag tror inte på förbud och filter, skammande och skrämselretorik. Det är att gräva sin egen grav då det skulle leda till ett sexualfientligt samhälle som i längden slår hårdast tillbaka på kvinnor och hbtqi-personer.
Lotta Ilona Häyrynen belyste i Arbetet att något som hörts i debatten är att porrsurfande gör att killar tänder på allt grövre sex medan tjejer blir hjärntvättade till att gilla analsex. Att tjejer, av egen vilja, faktiskt skulle kunna gilla analsex är otänkbart, samtidigt som det inte ses som märkligt att homosexuella män ägnar sig åt praktiken. Utöver att det är en heterosexistisk tankefigur underbyggs också en särartsidé om att det bara är män som radikaliseras av sitt porrtittande. För ja, tjejer konsumerar också porr: 30 procent av svenska kvinnor har gjort det, visar en rapport från Folkhälsomyndigheten.
Argumentet hjälper inte heller vare sig unga tjejer eller unga killar att ta kontakt med vuxenvärlden om de behöver hjälp. Stämplas deras sexuella preferenser som onormala är det självklart att de, när de ser porr de mår dåligt av eller ännu värre utsätts för övergrepp, inte kommer att vända sig till en vuxen.
Ungdomar är värda mer än att vi får det att låta som att deras sexuella preferenser ska vara moraliskt riktiga. Det finns ingen ursprunglig, ren och oskuldsfull sexualitet och även om det gjorde det hade vi inte vetat hur den såg ut. Sexualitet formas ju knappast bara av porr, utan också av normer, reklam och populärkultur.
Dessutom har forskning visat att porrfilter har en del övrigt att önska. Artificiell intelligens, sitt namn till trots, är nämligen inte tillräckligt intelligent för att bara filtrera bort porr. Även exempelvis ungdomsmottagningars hemsidor kan slinka med. När elever googlar information om hbtqi-frågor och blir blockerade kommer de flesta av dem inte att gå till skolledningen och klaga, utan tro att de googlat på något farligt och fel. Porrfilter verkar stjälpa mer än hjälpa alltså.
Prostitution, pornografi och sexuellt våld är yttringar av kvinnors sexuella underordning. Men de existerar inte i ett vakuum, utan ihop med ekonomiska och sociala strukturer. Det är lönsamt att profitera på sexism och kvinnokroppen. Sådan är kapitalismen.
Porr understöds ju av IT-branschens ekonomiska intressen. Tycker porrkritikerna, som inte sällan använder just Instagram som megafon, att också alla som använder internet ska skammas? Vill man stå på barrikaderna är det mot industrin hatet ska riktas, inte mot porrsurfande ungdomar och skolor som motsätter sig porrfilter.