Efter invigningen av monumentet över den Tornedalska kvinnan på torsdagskvällen blev folkets reaktoner både ris och ros. När Övertorneå kommun lade ut en bild av bronsskulpturen på Facebook vid invigningen blev förvirringen stor.
"Vad ska det föreställa?" undrade många.
"Men hur ser monumentet ut? Det var ju endast en bild med inplastat monument", skrev gruppen Tornedalingar i Stockholm.
En del personer reagerade på att de inte kunde se vad verket föreställde. Andra liknade det vid en sopsäck eller en presenning. Någon hade synpunkter på att det var placerat för nära marken när det som ett monument över den Tornedalska kvinnan borde "lyftas mot skyarna", en del tyckte sig se ett plastskynke, en ännu ej avtäckt skulptur och kommunen tvingades förklara att "detta är skulpturen".
Kjolen och den omgivande ytan kommer att hållas uppvärmd till 37 grader, så att det ska gå att sätta sig i tornedalskvinnans varma famn oavsett årstid.
Men en del hade synpunkter på om skulpturen verkligen kommer att kunna hålla värmen även i vinterklimat och så vidare. Några kommenterade att de tyckte konstverket var fint.
– Stämningen på plats vid invigningen var dock positiv och att det skulle komma både ris och ros var väntat, uppger Övertorneå kommuns kommunikatör, Aina Bleikvassli.
Konstnären Helena Byström har jobbat med projektet sedan förra året och hon förklarar att hon har velat gestalta en kjol som tvättas i älven, hon ser det som en symbol för tornedalskvinnorna som förr ofta tvättade kläder nere vid älven.
– Jag har valt att gestalta Tornedalskvinnan med en kjol som var vanlig i Tornedalen i början av 1900-talet. Kjolen är gjuten i grönpatinerad brons och svävar över en yta beströdd med finnmyrten, även kallad Tornedalens blomma, som gestaltas med små vita markbelysningar under och runt kjolen, sa Helena Byström i samband med invigningen.
Monumentet presenterades för runt 130 deltagare på Röda Kvarn i Övertorneå och enligt kommunen var reaktionerna på plats enbart positiva.
– De som har sett den i verkligheten är positiva men de som bara sitter på Facebook har varit kritiska, säger Leif Häggbo, kommunens kultur- och fritidskoordinator som stått bakom projektet till SVT Norrbotten.
Det fanns också de som gav mothugg till kritikerna.
"Efter att ha läst igenom kommentarsfältet kan jag lugnt konstatera att den tornedalska bitterheten aldrig sviker", skriver Daniel Jakobsson, en lokal musiker.