Vilande grupp ger sin bild av Malmberget

En vilande konstnärsgrupp får stå för tolkningen av Malmberget när Gällivare museum har sommarutställning.

husbild. Slöjd-Anders hus i Lena Nallos verk Svunnen epok.

husbild. Slöjd-Anders hus i Lena Nallos verk Svunnen epok.

Foto: Åsa Junkka

KONST2014-06-28 03:34

Retro, sam- och framtid. Under det namnet har 13 konstnärer samlats för att ge en bild av Malmberget. De är alla en del av den numera vilande Tuoddargruppen och verken som visas är både gamla och nya.

Tuoddargruppen bildades 1975 på initiativ av bland andra Lena Nallo. De ockuperade en skolsal i den nedlagda Hermelinsskolan för att ha plats att använda en tryckpress och här började många av Malmbergets konstnärer sitt aktiva konstnärsliv.

– Gruppen gav oss självförtroende och vi drog varandra framåt. Vi var en av de första framgångsrika konstnärsgrupperna, och den första i Norrbotten, säger Stig Pettersson.

Han är medlem i Tuoddargruppen och kurator för Gällivare museums sommarutställning som med anledning av att kulturstipendiet fyller 50 år lyfter upp kulturstipendiater. 1982 fick gruppen kommunens stipendium.

Verksamheten flyttades till det som kom att kallas Tuoddarvillan, den gamla läkarbostaden i Malmberget.

Det blev centrum för konsten på orten och ett femtiotal konstnärer har passerat in och ut i gruppen. Här hade gruppen gemensam bildkritik, tog in modeller och lärde av varandra. Flera var skolade konstnärer som lärde andra olika tekniker och i villan uppfann man möjligheter. Stig Pettersson minns hur en gammal dammsugarmotor hjälpte till att sprida asfaltsdammet till etsningarna och i villan fanns både utställningslokal och privata ateljéer.

En styrka var att gruppen tidigt började arbeta stenhårt med grafik.

– Grafiken började komma tillbaka och vi var tidigt ute. Den riktade sig till allmänheten där vanligt folk skulle kunna välja mellan att gå ut och äta eller köpa konst, säger Stig Pettersson.

Kärntruppen i gruppen har gnuggats mot varandra i många år. När alla behövde hjälpa till med skottning och städning skapades en gemenskap, som inte Stig tror skulle varit möjlig någon annanstans.

– Det hade aldrig gått på en större ort. Här finns det få intressenter, och det skapade möjligheterna.

De har alla levt i ett Malmberget som bit för bit försvinner. För många år sedan försvann ett hus då och då. Nu går gruvbrytningen snabbt och samhället förändras i samma takt. I verken återkommer bilder av hus som har eller ska försvinna.

Utställningen är uppdelad, där en del representerar Malmberget och en del gruppens arbete. Anna Sofia Mååg är en av de yngre i gruppen och representeras av sina keramiska urnor Gruvblommor. Flera av Lena Nallos målningar utspelar sig i Malmbergsmiljö. Tord Pettersson framför kritik med färgglada målningar som Talibanerna och ett snyggare Malmberget. Bara fyr av konstnärerna bor kvar i kommunen.

Nu är gruppen vilande sedan Tuoddarvillan hamnade inom gruvans rasriskområde för fem år sedan. Nästa år fyller den 40 år. Stig Pettersson hoppas att Gällivare och Malmbergets unga konstnärer väljer att hitta former för att arbeta gemensamt.

– Nu sitter alla hemma i stugorna och skapar men gemenskapen gör det lättare att göra sin röst hörd. Kanske kan man hitta platsen i ett nytt kulturhus, säger han.

Retro, sam- och framtid

Utställningen pågår på Gällivare museum mellan den 14 juni och 30 augusti.

Deltagande konstnärer är Stig, Lotta och Tord Pettersson, Barbro Törngren, Berry Kurkkio, Christel Jonsson, Eva Hagström, Anna Sofia Mååg, Britt Hillbom, Gun Olausson, Marlene Josefsson, Lena Nallo och Maria Winbjörk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!