Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida har samarbetat sedan 2018 då de deltog i De Appel Curatorial Program i Amsterdam. De delar ett intresse och erfarenhet av att inkludera olika offentliga platser som en förlängning av utställningsrummet. Urvalsjuryn ser hur duon kan ge nya perspektiv på frågor som just nu formar regionen. Dessutom visar deras tidigare projekt på innovativa sätt att närma sig det platsspecifika och transdisciplinära, och sammankopplingar mellan det lokala och det globala.
– Vi känner oss starkt dragna till Norrbotten, en region som står inför en mångbottnad förändringsprocess. Järn från Kiruna bidrar till att resa stadiga byggnader världen över samtidigt som smältande glaciärisar höjer havens vattenyta och sköljer bort marken under jordens befolkning. Förgängligt byggda och naturliga miljöer kräver akut alternativa sociala och rumsliga relationer, från lokal till global nivå. Genom att förena konst, arkitektur, regionalt platsspecifika erfarenheter och tidigare generationers kunskaper ser vi Luleåbiennalen som ett utrymme för att utforska alternativ som växer fram ur ett föränderligt landskap, säger Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida.
Aude Christel Mgba från Kamerun är frilansande curator och konsthistoriker baserad både i Kamerun och i Nederländerna. Mgba engagerar sig i dekolonialitet genom forskningsprojekt och skapandet av plattformar som syftar till att transkribera, översätta och förkroppsliga förfäders kunskaper. Hennes curatoriska erfarenheter inkluderar samarbeten som ifrågasätter olika former för att skapa och visa konst, vilka tenderar att vara centrerade vid konstinstitutioner och konstutövare. Mgba är intresserad av samarbeten som sträcker sig bortom dessa rum, för att omfamna andra grupper.
Bruno Alves de Almeida från Brasilien/Portugal)är curator och arkitekt baserad i Nederländerna, för närvarande curator för Jan van Eyck Academie, Maastricht, och lärare vid Designhögskolan i Eindhoven. Alves de Almeidas praktik är rotad i transdisciplinärt tänkande och plats- och kontextspecificitet, vilket resulterar i projekt som svarar på aktuella frågor och verkar bortom vanliga former och utrymmen för presentation, produktion och upplevelse av konstnärlig praktik.
De blir de första konstnärliga ledarna i biennalens historia som är baserade utanför Sverige.
Luleåbiennalen 2024 med det övergripande temat arkitektur och konst, äger rum mellan 2 mars–26 maj 2024 och kommer därmed att sträcka sig över den period då den mest dramatiska förändringen i det norrbottniska landskapet sker – från att vara täckt av is och snö blir den till barmark.
– Jag ser fram emot att följa de konstnärliga ledarnas arbete med nästa upplaga av Luleåbiennalen som kommer att erbjuda flera nya grepp. Biennalen kommer 2024 utöver att inkludera arkitektur i vid bemärkelse också sträcka sig ut i de offentliga rummen och ta plats under en ny del av året, säger Maria Ragnestam, verksamhetsledare för Konstfrämjandet Norrbotten.