Utställningen en hyllning till deras tid tillsammans

På Sunderbyns konstlinje upptäckte han en ny sida av sig själv. ”Det känns som om jag har en personlighet nu”, säger Jens Långström.

Anton Falk, Jenny Lindblom, Jenny Holmgren Myrdahl och Jens Långström.

Anton Falk, Jenny Lindblom, Jenny Holmgren Myrdahl och Jens Långström.

Foto: Birgitta Östling

Konst2020-05-19 18:09

Han är en av de fyra som går ut yrkeslinjen i konstnärligt arbete på Sunderby folkhögskola. De har planerat för sin examensutställning i två år och nu blir den av, om än i mindre skala i dessa coronatider.

Den 20 maj är det vernissage för ”Tempus”, där de visar ett 40-tal verk, främst målningar i olja och akvarell.

– En hommage till tiden vi har haft tillsammans, säger Anton Falk, Luleå.

Han pekar på sina verk ”Sorti I” och ”Sorti II”:

– Jag gillar att jobba ganska snabbt och gör ofta diptyker eller triptyker. Just här ville jag fånga tystnaden som uppstod efter ett uppbrott. Jag ville försöka pricka in den känslan.

Utbildningen har gett honom tid och lust att satsa på konsten igen:

– Jag har alltid tyckt om att måla, men har spelat fotboll i hela mitt liv. I den här utbildningen har vi haft tid till egna projekt, man har fått grotta ner sig i det man verkligen vill göra, säger Anton Falk.

För Jens Långström har tiden i Sunderbyn varit en aha-upplevelse:

– Jag gillade bild i skolan, och sökte till konstlinjen här i Sunderbyn. Jag upptäckte en helt ny sida av mig själv när jag träffade folk som har samma intresse, det var roligt. Det känns som om jag har en personlighet nu. Just nu är jag inne i en naturfas, gör mycket naturbilder och djur. Jag växte upp i Harads, och har tillbringat en stor del av min tid nära naturen.

Västerbottningen Jenny Lindblom har bott i Luleå sedan 1990-talet. Hon har gjort en del akvarell och teckning tidigare, men har under utbildningen upptäckt oljemåleriet.

– Olja är mycket mer förlåtande. Man kan måla över, gå tillbaka och fixa. Att måla med akvarell är som en skräckfilm, man vet aldrig hur det ska bli. 

Hon målar helst porträtt.

– Det finns så mycket i ansiktet hos en människa. Det är inte bara en form, det uttrycker känslor, en själ. Det är så roligt att försöka fånga just den känslan.

Jenny Holmgren Myrdahl gick konstutbildning på Gotland innan hon flyttade till Luleå.

– Jag är egentligen grafiker men sökte till yrkeslinjen för att testa något nytt. Jag vill visa en bredd, att jag kan mer än en sak. 

Den sista terminen på utbildningen kom corona. Skolan stängde och de fick jobba på distans.

Den 20 maj är det vernissage för ett begränsat antal inbjudna.

Utställningen i Galleri Y är även öppen för allmänheten på vardagar fram till den 17 juni.

– Det blir mindre folk, det är jättetråkigt. Men det är som det är, vi fick i alla fall till en utställning, och är jätteglada för det, säger Jenny Holmgren Myrdahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!