Dels deltar hon med egna verk i ”Fria Stygn”, dels var hon lärare för de 21 elever som deltog i broderikursen ”Broderi – Dokumentär – Fritt – Punk” i november 2019 och februari 2020 och nu visar upp sina alster i ”Dokumentärbroderi”.
– Det har varit jätteroligt att åka runt i Norrbotten och prata broderi och framför allt att jobba med fria stygn. Jag har träffat många skickliga brodöser som aldrig har broderat på fri hand. Det blir en extra dimension i skapandet att jobba utifrån ett familjeporträtt eller en artefakt man har en historia till, säger Brita Weglin.
I ”Fria Stygn” ingår verk av flera etablerade konstnärer:
Annika Persson Åkeblom hittade in i broderiet under en månads residensvistelse i Frankrike 2018.
Monika Svonni skapar bland annat tennbroderier, en del av det samiska hantverket.
Eva Kitok fick nyligen ta emot Kirunastipendiet och hennes broderade verk blev dessutom antagna vid Liljevalchs vårsalong 2018 och 2019.
Det är exempel på den uppskattning som den broderade konsten fått de senaste åren.
– En som har varit med och lyft in broderiet i de finare konstsammanhangen är Britta Marakatt-Labba. Hennes internationella genombrott på Documenta 14 i Kassel 2017 påverkade även den nationella konstscenen och flera konsthallar började lyfta in broderikonsten i sina utställningsrum, säger Hanna Isaksson, verksamhetsledare på Resurscentrum för konst och projektledare för utställningen.
Utställningarna pågår 18 december–9 februari.