Tornedalskvinnor ska bikta sig genom män

Institutet i Vitsaniemi håller på att arbeta fram projektet "Bikt" som görs i samarbete med författaren David Väyrynen, Luleåbiennalen och Galleri Syster.

Institutets Markus Öhrn har sin mormor Eva-Britt som inspirationskälla till mycket av sin konst.

Institutets Markus Öhrn har sin mormor Eva-Britt som inspirationskälla till mycket av sin konst.

Foto: Ulrika Vallgårda

Konst2020-08-18 16:04

Syftet med projektet är att ge plats och röst åt äldre kvinnor från Tornedalen. För att göra detta djupintervjuar David Väyrynen åtta kvinnor, födda 1935–1950 i Tornedalen. De är alla anonyma. 

– Grundfrågan är hur det har varit att växa upp som kvinna i Tornedalen. Arbetet transkriberas ord för ord och sedan kommer David välja ut delar av intervjuerna, berättar Institutets konstnärliga ledare Markus Öhrn. 

De utvalda delarna kommer sedan att läsas upp av män från Tornedalen. Något som ska gestalta själva "bikten". Det hela kommer utmynna i ett performancekonstverk. Kvinnornas historier, inlästa av männen, kommer att gå i loopar tillsammans med orgelmusik i en kyrka. 

– Det kommer att pågå i fyra timmar. Man kan alltså komma och gå som man vill. På scen kommer det stå en box som påminner om ett biktbås. Och så kommer det vara en massa stearinljus, säger Markus Öhrn. 

Konstverket kommer synas på ställen som Korpilombolos nattfestival, i Luleå, Torneå och Göteborg. 

– Förhoppningsvis blir det en turné. Det känns viktigt att det kommer små församlingar och mindre byar till godo. 

Institutet har flera gånger tidigare gjort konst med, av och för äldre kvinnor. Sommaren 2019 bjöds kvinnor från Italien till Norrbotten för projektet "Azdora", vars final var ett uppmärksammat performancekonstverk på Galleri Syster. 

– Allt kokar i slutändan ner till min mormor och min kärlek till henne. Min morfar var patriarken och mormor tog hand om andra. Jag tror att vi i dagens feministiska diskussioner har mycket att lära av den generationen, säger Markus Öhrn som alltså inte har någon plan på att sluta jobba med äldre kvinnor. 

– Ingen har riktigt lyssnat på dem. Jag tror till exempel att de sällan har fått frågan hur deras barndom var. 

Att få de åtta kvinnorna att ställa upp i "Bikt" var inte svårt. 

– David låter dem läsa och godkänna de delar han vill ha med, och vi anonymiserar namn och platser om det behövs. Det har varit viktigt för att få dem att öppna upp sig, säger Markus Öhrn och fortsätter: 

– Alla kvinnor har sagt att de inte haft något att berätta, men sedan blivit förvånade över hur mycket de faktiskt har att säga. Vi är absolut inte heller bara ute efter tragiska historier. "Bikt" rymmer alla möjliga händelser som format deras värderingar.      

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!