Snurrande skulptur ska visa berättelsen om Kalix

Med en roterande skulptur vill Andreas R Andersson väcka frågor om förnybar energi och hur vi tar hand om vår natur. ”Jag ville använda mig av väder, vind, och det hårda klimatet här i Norrbotten.”

En roterande skulptur där norrbottniska naturfilmer projiceras på glas är Andreas R Anderssons förslag till offentlig konst i Kalix.

En roterande skulptur där norrbottniska naturfilmer projiceras på glas är Andreas R Anderssons förslag till offentlig konst i Kalix.

Foto: Andreas R Andersson

Konst2021-07-08 07:07

PLATS FÖR KONST

Andreas R Anderssons förslag till offentlig konst i Kalix är en roterande skulptur som består av glas, betong, videoprojektorer och vindgeneratorer. 

I sitt skissförslag har han placerat skulpturen mellan motorvägen, gångbanan och Kalixälven. Den roterar med hjälp av väder och vind, vilket skapar elektricitet till projektioner av naturfilmer från Norrbotten på glasytorna.

”Vid en första anblick kan verket ses som en kitschig skärmsläckare, men ju närmare du går, desto mer ser du de nyanser och problemen som finns in norra Europa, såsom klimatförändring, kolonisering och exploatering av skog och mark”, skriver han i sin presentation.

Andreas R Andersson vill även väcka frågor om hur vi kan förbättra och utveckla våra förnybara energikällor.

Förberedelserna gjorde han på distans:

– Eftersom jag aldrig hade varit i Kalix, och inte har tillgång till bil, så använde jag mig av Google maps och biblioteket här i Arvidsjaur, berättar han.

Idén till verket fick han när han tillbringade en helg i Kalix under vintern 2021.

– Det första som slog mig var den geografiska platsen där Kalix befinner sig. En plats där den samiska, svenska och finska kulturen möts och blandas. Samtidigt under min tid i Kalix var det en snöstorm som drog förbi, och efter en lång promenad efter älven tänkte jag att det skulle vara intressant att använda sig av väder, vind och det hårda klimatet här i Norrbotten.

– Att jag valde glas i mitt verk var för att jag ville att skulpturen skulle interagera med omgivningen och att den inte skulle skymma vyn över älven. Svårast har varit att försöka få fram ett verk som blir en del av omgivningen, men som samtidigt tar plats och skapar något nytt.

Verket är hans första förslag till offentlig gestaltning.

– Det gör det väldigt intressant, men också väldigt svårt. Det viktigaste har varit att försöka skapa en berättelse om Kalix genom skulpturen, där både det "fula” och ”fina" sammanflätas, säger han. 

Andreas R Andersson är utbildad vid Konstfack i Stockholm och Valand i Göteborg. Numera är han bosatt i Arvidsjaur, något som han säger har varit positivt för hans konstnärliga utveckling:

– Arvidsjaur betyder väldigt mycket för mitt konstnärskap. Här har jag mycket mer tid och utrymme att tänka, reflektera och ägna mig helhjärtat åt min konst.

Nästa avsnitt: Katarina Pirak Sikku – Luleå

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!