PLATS FÖR KONST
”Plats för konst” har vänt på begreppen för offentlig gestaltning. Vanligtvis väljs konstnären när plats och pris redan bestämts. Denna gång har konstnärerna fått arbeta fritt, komma med egna idéer och sedan presentera sina förslag för kommunerna.
– Kanske kan deras skisser leda till reella projekt i länet i framtiden, något som kommer alla norrbottningar och besökare till del i form av ett vackrare, mer inspirerande och spännande län. Att konstnärerna fått arbete under pandemin är också ett syfte med projektet, säger Ricky Sandberg, initiativtagare och Region Norrbottens konstkonsulent.
Lena Ylipää, KRO:s kontaktperson i Norrbotten, gav konstkonsulten Åsa Bergdahl och konstnären Anja Örn i uppdrag att utse sex norrbottniska konstnärer och para ihop dem med var sin plats.
– Vi sökte den röda tråden i varje kommun och har gått på känslan, både historiskt och genom frågor som är aktuella i dag, för att få svaret på vad som är platsens själ. Vi grunnade mycket på konstnärliga uttryckssätt, vilka frågor de intresserar sig för, hur de jobbat tidigare, och vad de kanske skulle tycka är intressant. Det är basen för det vi gjorde, berättar Åsa Bergdahl.
– Man hade kunnat tänka sig att vi letade efter konstnärer som var från just den platsen, men vi tänkte friare än så, kanske mer på magkänsla. Och allihop har hittat sitt rum och kunnat ta det vidare, och blivit inspirerade av platsen, säger Anja Örn.
Att nå en bredd i uttrycken har också varit betydelsefullt:
– Projektet består av sex konstnärer i sex kommuner, så gruppen skulle vara spänstig i verkshöjd, konstnärskap som håller i längden och som kompletterar varandra, säger Åsa Bergdahl och tillägger:
– Norrbotten i stort är ett intressant konstlän, det finns intressanta konstnärskap som gör regionen spännandet, och Luleåbiennalen har gott rykte. Men gestaltningsfrågorna ser olika ut i kommunerna. Vissa jobbar jättebra med frågorna, andra följer inte ens enprocentsregeln, där en procent av byggkostnaden rekommenderas gå till konstnärlig gestaltning inom stat, region och kommuner.
Förhoppningen är att projektet ska väcka intresse och ge kunskap.
– Alla såna här projekt är viktiga, det finns kommuner som inte varit i närheten av att tänka konstnärlig gestaltning på många år. Det här kan bli hur stort som helst, beroende på hur de tar det vidare. Konstnärerna har kunnat utveckla sina tankar och sig själva, gjort saker de aldrig gjort innan. Kanske dyker möjligheter upp senare, om inte nu, och då har de fått möjlighet att skapa sig ett verk att jobba vidare med, säger Anja Örn.
De medverkande har också fått presentera sina förslag för kommunerna.
– Det är en jättefin bonus för utveckling och samtal för båda parter, säger Åsa Bergdahl.
Som bakgrund till ”Plats för konst” finns ett treårigt projekt för att främja gestaltad livsmiljö, ett regeringsuppdrag med Arkdes, Boverket, Riksantikvarieämbetet och Statens konstråd.
– Målet var att öka medvetenheten om frågorna på statlig nivå, och få kunskapen och motivationen att sippra ut i regioner och kommuner, beroende på hur det tas emot. Det har gjorts fantastiska verk genom åren, men just i planeringshänseende tänker många fortfarande ”gubbe på torget” eller ”marsipanrosor”. Men det blir färre och färre – mindre marsipan, säger Åsa Bergdahl hoppfullt.
Nästa avsnitt: Birgitta Linhart – Överkalix