De tio konstnärerna har fyllt alla utrymmen i det stora Havremagasinet – och även en del av gårdsplanen. Där ute har Linda Tedsdotter, med hjälp av sin mor, byggt upp en trädgård inhägnad av sly med material som de fått av givmilda bodensare.
– Den är tänkt som en kollektiv verkstad där folk i stan ska kunna använda en kolonilott. Jag vill att det ska vara något som jag inte styr över. Det finns en grund, sen hoppas jag att folk kommer hit och planterar och skördar.
Linda Tedsdotter är född i Laisvall men bor sedan många år i Göteborg.
– Vi ska faktiskt åka till Laisvall på söndag. Jag har aldrig återvänt, jag är så nyfiken. Jag har lite svaga minnen, det ska bli kul att se om de stämmer.
Hon har varit verksam som konstnär i mer än 20 år.
– Nu bor jag mitt i skogen, inga grannar, 45 minuter utanför stan. Med åren har naturen blir mer och mer central för mig, mycket på grund av klimatförändringarna.
I Havremagasinets källarplan har hon inrett ett rum med gasmasker, konserver och förnödenheter. En trappa upp finns en installation som består av pilbågar.
Linda Tedsdotters ”Apocalypse Insurance” är en serie verk som utgår ifrån idén om “prepping” – förberedelse inför det moderna samhällets kommande kollaps. Verken representerar olika behov som vi idag tar för givet att de uppfylls – föda, skydd och tillgång till syre.
Chuyia Chia vill med sin fyrdelade utställning ”Man and Land” plantera ett frö så att besökarna kan fundera vidare kring den långa och kontroversiella historien om människorna och deras odlingsmark.
Inne i Havremagasinet har hon byggt upp en trädgård formad som en labyrint med vetegräs under tidningspapper som får växa, torka och dö. Tidigare odlingar har hängts upp mitt i rummet, med det vissnade vetet hängande som ett vattenfall.
Av purjolök har hon skapat handsydda, stickade och virkade rustningar. För att de ska bli mjuka och hållbara har hon behandlat materialet med en sorts sirap.
– Purjolök är nyttigt för kroppen, du är vad du äter. Här har jag använt maten för att skydda kroppen, berättar Chuyia Chia, som är uppvuxen i Malaysia men bor i Göteborg.
Kirunakonstnären Agneta Andersson är tillbaka efter ett längre uppehåll från konsten. Under en jobbig tid då hennes man blev sjuk och senare avled tappade hon all motivation.
– Naturen blev en viktig del i mitt sorgearbete. Det var skönt att skapa. Jag hade ingen lust eller kapacitet men gjorde det ändå. Jag hämtade kraft och energi, kreativiteten börjar komma tillbaka, nu känns det bra.
I serien ”Inside out” har hon med linoleumsnitt skildrat landskapet utanför Kiruna. Hon har tidigare bara provat tekniken under studietiden, men under en workshop i Nordnorge väcktes intresset för materialet på nytt.
I utställningen visar hon sju grafiska verk med landskapsbilder från Kiruna, samt tryckplattorna, och ett större verk där hon digitaliserat, spegelvänt och förstorat en bild på vinyl, allt i svart-vitt.
Känslorna för hemstaden Kiruna är tudelade:
– När de tog ner stadshuset kändes det hemskt, som en stor teckning man bara suddar ut. Men så får man vända sig om och titta åt andra hållet, där det nya Kiruna ska ta form. Jag är glad att jag har fått uppleva Kiruna och fått min tid där. Men jag har kvar ateljén där uppe, och tänker någonstans att jag vill återvända. Men kanske inte riktigt än.