Rullatorprocession inleder årets Råneåbiennal

Ett bankvalv, en rullatorprocession, och vävaktiviteter med Matilda Kenttä. Det är några av ingredienserna i årets Råneåbiennal. ”Råneå är en speciell och spännande plats”, säger Mats Wikström.

Arrangören Jonathan Bergström ser fram emot årets Råneåbiennal som har Handelsbankens gamla lokal som konsthall och samlingspunkt.

Arrangören Jonathan Bergström ser fram emot årets Råneåbiennal som har Handelsbankens gamla lokal som konsthall och samlingspunkt.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Konst2022-09-07 15:07

Råneåbiennalen 2022 har bredd såväl geografiskt som innehållsmässigt. Arrangörerna Mats Wikström och Jonathan Bergström är förväntansfulla inför premiären den 17 september. Men redan helgen 10–11 september smygs biennalen igång med förvernissage i Orrbyn. 

Navet för biennalen är Råneå konsthall, som görs i ordning för utställning i Handelsbankens gamla lokal i centrala Råneå. Den är öppen under hela biennalen, fram till 29 oktober.

– Förra året var vi i Fonus, nu har vi vuxit till banklokal med bankvalv, säger Jonathan Bergström.

– I bankvalvet ska den riktigt dyrbara konsten hänga, säger Mats Wikström skämtsamt medan han granskar den bastanta dörren som är 40 centimeter tjock och tillverkad 1994.

– Där inne kan vi kanske göra performance, tillägger Jonathan Bergström entusiastiskt.

Två verk är redan på plats i konsthallen, båda från Töre: en trärelief av Gunnar Lindberg och en målning av Hjalmar Bergström. Gunnar Lindberg var målarmästare, men när han gick i pension började han göra träreliefer.

– Gunnar är avliden men vi har fått låna reliefen av hans son Erik som också målar, berättar Mats Wikström.

Verk av Törekonstnären Hjalmar Bergström har tidigare visats på Havremagasinet i Boden.

– Men i Gunnars och Eriks ägo fanns verk som jag aldrig sett tidigare. Han hade bröder som emigrerat till USA som skickade bilder till honom. Gissningsvis är den här från USA, vi har ju inte så många leoparder här, säger Mats Wikström.

– Annars är det nu levande konstnärer från Norrbotten och övriga landet, plus Råneskolans niondeklassare som visar papier-maché-gubbar, säger han. 

Varje helg är det evenemang på olika orter i Råneåbygden. Redan helgen 10–11 september är det vernissage i Orrbyns byahus där konstnärer som Leif Å Larsson, Lynn Gustafsson och Anna-Lena Moberg medverkar.

Under invigningshelgen, lördag den 17 september, avgår också en rullatorprocession från torget till kyrkan där dagverksamheten Treklövern visar sin utställning.

– Det är ganska många som går med rullatorer. Jag såg en bild för länge sen med en ko-procession genom Råneå. En procession är något fint, säger Mats Wikström. 

Nytt för i år är också Litteraturfestivalen RåLitt i biblioteket, med inbjudna författare med Råneåanknytning. Staffan Nygren, som medverkade med ”Pinnmannen” 2020, är tillbaka med ”Bananmuseum” i biblioteket.

I berättarföreställningen ”Två kvinnoöden” den 9 oktober i Högsöns bygdegård medverkar Jonathan Bergström och Andréas Brännström med bilder och samtal om kvinnorna Valdy och Alvina.

Varje torsdagkväll blir det Råneå live, med föredrag och musik. Rekordförsök med RC-båt, vävaktiviteter i Böle, och performance med Pär Thörn, är andra exempel i årets program.

Planeringen har pågått i tre veckor.

– Vi startade senare i år, men det kan också vara en fördel. Det uppstår saker och vi har inte låst oss, det finns plats för improvisation. Det känns faktiskt ännu roligare den här gången, tycker jag. Vi jobbade ju ihop förra året också, så vi har fått viss rutin, säger Mats Wikström.

Den första Råneåbiennalen uppstod 2018 som en motståndshandling mot Luleåbiennalen.

– Då öppnade vi samma dag och tid för att retas lite, men i år har vi stängt den 15 oktober då de öppnar. Vi lämnar plats för dem. 

– I år har Råneåbiennalen slutat vara ett tonårsbarn. Den är inte längre bara ett skämt om Luleåbiennalen, det här är långsiktigt. Den står på egna ben, men samtidigt i samma spontana anda, säger Jonathan Bergström.

– Vi tycker att vi har fått ihop ett fint program, och än pågår det påfyllning, säger Mats Wikström.

Och Råneåbiennalen får en fortsättning. Redan nu har duon börjat planera för 2024. I Forsnäs till exempel är tanken en studiecirkel inför 2024 för att ta reda på mer om en lokal konstnär. Och kyrkans konst ska uppmärksammas på ett tydligare sätt. 

Så det blir en biennal 2024?

– Ja, det måste det bli.                                                                                                                                                                                   

Råneåbiennalen 2022

10–11 september: Förvernissage med konstutställning i Orrbyns byahus

17–18 september: Invigningshelg med aktiviteter i Råneå.

Aktiviteter på torsdagar och helger fram till den 27 oktober.

29 oktober: Föreläsning och avslutningskväll i Råneå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!