Tills vidare är konsthallen stängd, men det blir digital vernissage på lördagen och förhoppningen är att kunna öppna för publik inom kort.
– Vi är redo, men avvaktar besked om restriktioner. Det blir tidigast den 11 mars, säger Hans Sundvall, konstnärlig samordnare.
Margareta Renberg växte upp på Östergatan på Skurholmen i Luleå. Hon gick naturvetenskaplig linje på Hermelinsskolan och tänkte bli läkare, men när hon stod modell för konstnären Mats Risberg väcktes andra tankar.
Mats Risberg berättar i boken ”Väggarna talar – Hermelinsskolans historia” från 1987:
”Det slutade med att hon också blev konstnär på kuppen – enligt egen utsago för att linoljan doftade så gott i min ateljé och för penselns sensuella skrapande mot duken bakom staffliet. Hon uppmärksammades mycket snart som målare och egenartad surrealist. I förbifarten gav hon ut diktsamlingen ”En tatuerad dams memoarer” som till hennes förvåning hälsades som en av 1970-talets märkligaste.”
Hon gick på Konstfack och Konsthögskolan i Stockholm och hade sin första separatutställning 1970 på Galleri Gröna Paletten. Hennes bilder har beskrivits som drömska och originella, fantasifulla och surrealistiska. Ofta har de en ljus och sval ton.
Bland hennes tidiga verk är ”Oktober 1944” från 1972 ett av de centrala. Målningen var omslag till Lyrikvännen nummer 6, 1973 och till den postumt utgivna diktsamlingen ”Tröst för ett tigerhjärta” från 2009.
Hon målade med små, tunna penseldrag, vilket var tidsödande och har använts som förklaring till hennes relativt begränsade produktion.
Hon blev kvar i Stockholm, men kände ibland längtan till sin barndoms trakt:
”Ibland saknar jag starkt landskapet däruppe, färgskalan, dom ljusgröna björkarna. Det är för mycket mörkgröna lövträd här nere, stora mörka gröna löv…”, skrev hon i ”Tiden snöar från trädet”, 1993.
Margareta Renberg avled 2005.
Magnus Svensson har rötterna i Gammelstad och är utbildad på Konsthögskolan i Malmö och i Umeå. Han har varit kommunens ateljéstipendiat, har deltagit på Liljevalchs vårsalong vid flera tillfällen och haft flera separatutställningar. Han hade tidigt Margareta Renberg som förebild.
– Redan under utbildningen gjorde Magnus målningen ”Margareta Renberg, here I come”, och nu ställer de ut sida vid sida, säger Hans Sundvall.
Johannes Lindh var Luleå kommuns ateljéstipendiat 2020 och utställningen blir konstnärens första egna.
Utställningarna pågår till den 2 maj.