Västerbotten och Umeå har ett länsmuseum med plats för så mycket och så många konstarter och riktningar. Av sommarens 13 utställningar är det sex utöver de sju permanenta. En av de tillfälliga är Resenärens blick med svensk 1800- och 1900-talskonst hämtad från ombyggnadsstängda Nationalmuseum och Västerbottens museums egna samlingar.
Det är konstnären som resenär vi får uppleva, utforskandet av det främmande, andra länder och andra kulturer. Det som visas är således målningar av svenska konstnärer på resa i Sverige och i Europa och de återgav sina intryck av landskap och folkliv.
Det är bara att stiga ombord på resan genom Sverige och Europa i sällskap med Anders Zorn, Carl Wilhelmson, Carl Fredrik Hill, Nils Kreuger, Hanna Pauli, Anna Nordlander, Karl Nordström, Johan Fredrik Höckert , Ernst Josephson och Helmer Osslund och syna de verkliga verken. Där finns också en dramatisk havsmålning av författaren August Strindberg.
En sådan resa i Nationalmuseums skattkammare är bara den värd färden till Umeå.
Sedan finns det så mycket mera i Västerbottens museum. Hemslöjd låter inte direkt sexigt, men Next level craft för upp hemslöjden på en nivå som är så långt man kan komma från det som förknippas med hemslöjd. Det är så färgsprakande, magiskt och sagolikt. Lägg därtill en utformning av utställningen med ljus och ljud som förstärker dessa intryck. Det här är samtida hemslöjd och känns banbrytande.
Enligt programmet är det en annorlunda slöjdsaga med utgångspunkt i de nordliga länens traditioner, skapad av ett 30-tal hemslöjdare på initiativ av hemslöjdskonsulenterna i Västerbottens, Västernorrlands, Jämtlands och Norrbottens län.
Dokumentärfotografen Sune Jonsson är Västerbottens museums affischnamn. Nu har museet inrättat Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi med utställningar av Jonssons själv men också av andra dokumentärfotografer. I sommar är det den lettiska fotografen Inta Ruka, född 1958, som visar Dianas liv med porträtt av människor i östra Lettlands glesbygd och i huvudstaden Riga. Hon är en Lettlands Sune Jonsson i sin bildstil.
Det räcker inte med Västerbottens museums generösa utrymmen för utställningar av bildkonst. Bildmuseet visar Right is wrong , kinesisk samtidskonst från fyra decennier. Ai Weiwei känns nödvändig i detta sammanhang och han finns också där med en installation av det storskaliga slag som kännetecknar honom. Här handlar det om 3 600 stenåldersyxor , prydligt uppradade.
Frågan infinner sig naturligtvis om varje yxa ligger just där Ai Weiwei lade den första gången. Arbetet med yxorna tog fem år och installationen stod klar år 2000. Frågan får sitt svar av museipersonalen, Ai Weiwei gav kuratorn fria händer att lägga de 3 600 yxorna.
Med så många stenåldersyxor , ett kulturarv i så många exemplar, kanske inte ens äkta, vill Ai Weiwei upphäva värdet och betydelsen av stenåldersyxan. Här blir det likt en 2000-talistisk massproduktion och utan indviduell bakgrund.
De kinesiska målarna visar också det som de inte fått visa därhemma. Liu Wais har fotograferat nakna kroppar och liknar det vid ett landskap. Det förkastades av de n kinesiska konstbiennalen om landskapsmålning. Hans bild är en protest mot den statliga kontrollen av konsten. Den som synar hans stora bild närmare finner också ett par myggor på en av kropparna.
Zhang Huan genomförde en performance 1995. Han och några konstnärskolleger klädde av sig nakna och lade sig på varandra. Därmed höjde de berget de befann sig på med en meter. Den symboliska handlingen anspelar på massakern på Himmelska fridens torg 1989. Så det var kontroversiellt på två sätt. Senare har det diskuterats om det är en performance eller ett fotografi, men ett fotografi är det hursomhelst i Bildmuseet i Umeå.
En bit utanför kulturhuvudstaden ligger Umedalen, en gång platsen för ett stort mentalsjukhus, men nu en skulpturpark. Där kan man se 35 skulpturer, däribland Jaume Plensas Heart of Trees med tre figurer i brons som kramar var sitt växande träd.
Skulle inte konsttörsten ha släckts av besöket i kulturhuvudstaden Umeå, så finns det ett vattenhål på hemvägen. I Skellefteå finns Museum Anna Nordlander med Monica Sjöös målningar, en spännande, utmanande feministisk konstnär vars verk förvaltas just i Skellefteå.
Hennes mest framträdande målning God giving birth från 1968 är fortfarande så kontroversiell att den utsätts för räddhågad beskärning. Denna retrospektiva utställning Herstory ger en intressant inblick i denna den feministiska konstens ikon.