De går utanför ramarna – visar konst bland bilarna

Med nya grepp vill de blåsa liv i gammal konstförening. Nu ordnas konstvisning på midsommaraftonens stora bilutställning i Överkalix. ”Tänk om vi skulle få en gammal raggare att bli medlem.”

De har tagit över stafettpinnen för konstföreningen. Katarina Nilsson, Lotta Karlsson, Therese Boström, Hannah Boström och Anna Johansson.

De har tagit över stafettpinnen för konstföreningen. Katarina Nilsson, Lotta Karlsson, Therese Boström, Hannah Boström och Anna Johansson.

Foto: Maria Engström-Andersson

Konst2022-06-23 07:07

Runt om i länet och landet riskerar många föreningar att dö sotdöden för att nya generationer inte tar vid. Därför kan man lätt föreställa sig att champagnekorkarna flög när de avgående eldsjälarna i nedläggningshotade Överkalix konstgille plötsligt blev uppringda och fick meddelandet: ”Vi tar över”. 

 – De hade nog knappast själva vågat tro på det. Den som jag ringde till lät i alla fall väldigt glad, säger initiativtagaren Katarina Nilsson muntert. 

Det var i augusti ifjol, och nu drivs föreningen av henne och fyra andra kvinnor mellan 22 och 52 år. Samtliga har olika bakgrunder och yrken, och vissa kände bara varandra ytligt från början. Men gemensamt för alla är intresset för konst och kultur. 

– Så när vi hörde att föreningen riskerade att läggas ned om ingen tog över kände vi bara att ”så får det ju inte bli”. Så då pratade vi ihop oss och sa att ”vi kör”, säger Katarina.

Sedan dess har gillet inte bara fått en annan logga och det nya namnet Överkalix konstförening (”som vi tycker lät mer modernt”). En workshop med konstpedagog Anette Carlsson från Länskonsthall Havremagasinet har också hunnit arrangeras, liksom ett premiärstopp i Överkalix för länets Konstrundan. Allt är sådant som konstföreningens nya aktiva själva är intresserade av, men som bevisligen också uppskattas av andra. Bara under första halvåret fördubblades nämligen antalet medlemmar från cirka 55 till 120 personer.  

– Här spelar det säkert också in att vi fört ut föreningen på sociala medier, säger Katarina.

– Annat viktigt är bredd och nya grepp, säger Anna Johansson.

Ett högaktuellt exempel är midsommarens traditionella bilutställning i Överkalix. Här ska föreningen ordna en konstvisning med John Eyre. En konstnär från Stockholm som under uppväxttiden på 1960–1970-talen bländades av de blänkande, framglidande amerikanarna, och efter konst- och designutbildning har ägnat sitt konstnärsliv åt att porträttera bilar och motorcyklar med patina. För något år sedan kunde han ses i teveprogrammet "Biltokig". 

– Vi fick tjata lite på bilklubben till en början. Men nu ska han och en del av hans verk finnas på plats på själva bilutställningen. Hans verk ska också hänga några veckor på biblioteket, där det blir vernissage, säger Katarina entusiastiskt.  

Lördagen den 23 juli vankas sedan premiär för "Konst på berget" uppe på Brännaberget. En utställning inspirerad av "Konst i det gröna" där hittills elva konstnärer anmält sig. 

Hur många utställningar och evenemang det har blivit totalt sedan gillet startades för 72 år sedan den 30 april 1950 har ingen full koll på. Men enligt tidigare medlemmar fanns till och med Picasso representerad vid något tillfälle i början då prisbilden var en annan och det inte var helt ovanligt att grafiska blad av internationellt stora konstnärer vandrade runt. 

Känner ni någon press kring hur föreningen ska förvaltas? 

– Nej, däremot vill vi att både etablerade konstnärer och amatörer ska representeras, liksom olika riktningar och material. Tanken är att vi ska köpa in ett verk från alla som ställer ut och att två-tre verk per år ska lottas ut bland medlemmarna, säger Katarina.

Att föreningen fyller en funktion är samtliga eniga om. 

– Idag saknas olika typer av kultur i kommunen, säger Hannah Boström, yngst i gänget med sina 22 år. 

– Och man ska ju inte alltid behöva åka till en stad, fyller Lotta Karlsson i. 

Tips till andra föreningsaktiva? 

– Sök samarbete med andra föreningar och organisationer. Särskilt på små orter där man inte är så många människor är det jätteviktigt att samordna för att få ihop saker, säger Anna Johansson. 

– Det kan dessutom ge helt nya idéer, tillägger Katarina Nilsson.

I bästa fall kan kanske också fler få upp ögonen för det man själv brinner för. Lotta Karlsson blir entusiastisk: 

– Tänk om vi skulle få en gammal raggare att bli medlem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!