Kollektiv utställning med fotografier och väggmålningar

Stora väggmålningar målas, foto och konst hängs upp och det staplas färglada ranor. Det jobbas in i det sista med Havremagasinets sommarutställningar som öppnar på lördagen.

Finska konstnären Elina Juopperi bygger skulpturen "Heritage" med hundratals handvävda ranor. En av hennes installationer på länskonsthallen Havremagasinet.

Finska konstnären Elina Juopperi bygger skulpturen "Heritage" med hundratals handvävda ranor. En av hennes installationer på länskonsthallen Havremagasinet.

Foto: Susanne Holmberg

Konst2023-05-26 11:07

Kristina Müntzing har ett intressant människoöde som utgångspunkt för sina stora fotocollage. Vid en husrenovering i Lund upptäcktes närmare 8 000 tidigare okända glasplåtar från fotografen Ida Ekelund, verksam på tidigt 1900-tal. 

undefined
Kristina Muntzing gör fotocollage av porträttbilder som fotograferats av Ida Ekelund, tidigt 1900-tal. Omkring 8 000 tidigare okända glasplåtar (fotonegativ) hittades gömda i ett hus i Lund.

Att vara fotograf var ett av de få kvinnoyrken som fanns. Men finanskrisen 1929 ska ha försatt hennes verksamhet i konkurs och därefter har Ida, enligt arkivmaterialen, fått försörja sig på enklare jobb som hembiträde och liknande.

– En situation som vi konstnärer av idag delar – svårigheten att försörja sig som konstnär utan att behöva ta andra jobb, konstaterar Kristina Müntzing.

undefined
Anders Marners visar personliga och dokumentära foton från 1970-talets Stockholm och hemstaden Boden. Samhällets förändring blir tydlig.

Anders Marner ställer ut fotografier från 1970-talets Stockholm och Boden. De svartvita fotona skildrar tider som varit, exempelvis de ölsjapp som fanns, där man kunde köpa husmanskost och mellanöl för en billig penning. En annan bildserie visar en pågående auktion:

– Det här tycker jag visar övergången från överhet-samhälle till folkhemmet. En gammal fabrikör-familj säljer ut sina barockmöbler utanför sitt hus. I spegeln på en byrå ses lite av den nya bebyggelsen, säger Anders Mörner.

undefined
Gabriela Pinilla, Colombia, berättar med sina målningar och illustrerade historieböcker, folkets historia, som hon tycker saknats i skolböckerna.

Gabriela Pinilla från Colombia har flera medhjälpare som hjälper till att måla hennes stora väggmålningar. En skildrar bostadsområdet Policarpa i Bogotá. Konstnären har samlat berättelser om hur de boende fört kampen för bostäder. Det samt annan research har sedan legat till grund för målningen och hennes egna illustrerade historieböcker.

– Jag tyckte att historieböckerna som fanns utelämnade viktiga delar av vår historia, säger hon.

undefined
Finska konstnären Elina Juopperi bygger skulpturen "Heritage" med hundratals handvävda ranor. En av hennes installationer på länskonsthallen Havremagasinet.

Som ett monument över gammal hantverkskunskap är konstnären Elina Juopperi ”Heritage”. Verket ska när det blir klart bli en perfekt kub bestående av handvävda ranor lagda ovanpå varandra. Att klippa eller på annat sätt förstöra dem vore otänkbart, menar Juopperi.

undefined
Ingela Johansson står framför en serie textila verk föreställande kända kvinnor i historien. Till vänster om henne skymtar Virginia Wolf.

Miljörörelsen och andra proteströrelser har inspirerat konstnären Ingela Johansson. Exempelvis har hon skildrat aktionsgruppen "Rädda Kynnefjäll". En serie porträtt i textil, av historiskt kända kvinnor, hör till de mer nytillverkade av henne.

undefined
Bernt Selberg och Lena Lagerstam, miljöaktivister i Morjärv, berättar, med foton, affischer och andra tidsdokument om sitt engagemang.

Två aktivister från Norrbotten som konstnären Ingela Johansson kommit i kontakt med i sitt arbete är Lena Lagerstam och Bernt Selberg från Morjärv. De har sammanställt en utställning med ett helt liv i bilder, från deras engagemang i "Rädda Kalixälven" till andra angelägna frågor.

"Kollektivet" är samlingsnamnet på Havremagasinets utställningar som pågår till den 24 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!