Det finns något innerligt bekant över Kirunastipendiaten Susanne Larssons keramik statyer. Det känns som att bläddra i sitt fotoalbum och konstatera att här står jag och duschar, här står jag och dammsuger och så här såg det ut när vi lekte på skolgården. Susanne Larsson säger att utställningen i Kiruna stadshus är en keramikuppvisning som visar hennes lilla liv - men det kunde lika gärna vara mitt och ditt lilla liv också.
– Som konstnär är man en iakttagare, säger Susanne Larsson. Man gör något med händerna och det visar vem man är.
Hon föddes 1966 och studerade konst på Konstfack i Stockholm mellan 1991 och 1996. Skulptur, keramik och glas ingick i studierna och det är för sina keramiska verk hon nu får Kirunastipendiet.
Konsten kan vara ett alternativ till orden och därför blir det nästan patetiskt att försöka sätta ord på den. Susanne Larsson tycker själv att det kan vara spännande att höra andra konstnärers tolkning av deras egna verk. Men hon vill inte, när det kommer till hennes egen konst, säga att det är si eller så. Konstverket måste få tala sitt eget språk. Hon tänker inte så om sin egen konst, vad den egentligen vill säga. Däremot kan hon ha tankar om hur den skall placeras för att komma till sin rätt.
Några verk är stöpta ur samma form men sedan använda i olika ordning, med olika färger likt legobitar. Hon menar att var vi är i livet påverkar vad vi läser in i det vi ser.
Hon har ingen tidigare förankring till Kiruna men hon säger att den känsla hon hittar här mycket väl kan resultera i ett verk senare. Det finns inte heller någon medveten politisk aspekt i konsten eller något speciellt manifest. Det skulle möjligen vara skulpturen av kvinnorna på badhuset. På badhuset klär vi alla av oss och där blir alla lika. Alla är vi här och nu, en stund på jorden.
"Susanne Larsson tilldelas Kirunastipendiet 2013 för sina keramiska verk som realistiskt skildrar situationer och relationer i vår vardag. Hennes arbeten väcker frågor om innanför- och utanförskap där kvinnan står i centrum", heter det i motiveringen.
119 personer hade sökt Kirunastipendiet i år. Stipendiets syfte är att göra Kiruna känt som ett värdefullt motivområde och att upprätthålla konstintresset i hela kommunen. 30 000 kronor får vinnaren och dessutom köper Kiruna kommun konst av konstnären för samma summa. Flera av Kirunastipendiaterna har sina verk hängande på Kiruna stadshus väggar.