I samband med att Tunaskolan i Luleå öppnade i slutet av 1960-talet placerades konstvävnaden på aulans skjutdörrar. Vid den senaste renoveringen av skolan skulle aulan byggas om till klassrum.
Den värdefulla vävnaden var faktiskt på väg att förstöras i samband med rivningen, berättar rektorn Marcus Hedström:
– Vi höll på att kasta bort den. Det var bara timmar bort.
En lärare uppmärksammade vad som höll på att ske och verket togs omhand. Därför är det också extra uppskattat när vävnaden nu kommit tillbaka.
– Väven hade inte längre någon naturlig plats, men på skolan var de angelägna om att ha den kvar. Den enda plats som är stor nog är det trapphus som den nu placerats i, berättar Hans Sundvall, konstnärlig ledare och samordnare.
”Zigenardans” är en diptyk i textil, väv, garn och klippt tyg, med måtten 260x728 centimeter.
– Den typen av väggar som kan svälja konstverk av den storleken är ganska lätträknade i byggnader över huvud taget. Det har varit en utmaning att hitta plats för ett så stort verk.
Efter alla år i skolan var väven sliten. Textilkonservatorn Eva Ahlström och assistenten Lisa Jonsson Gunnare har gjort analys och grundlig restaurering. Verket har också varit på specialtvätt i Stockholm.
Vävnaden har också fått ett nytt bakstycke av linnelärft och en upphängning i smidesjärn.
Det stora konstverket får ett varmt välkomnande:
– Skolan och personalen har varit väldigt engagerade. Vi är glada att verket har fått behövlig omvårdnad och att den kan hängas upp igen. Trapphuset är livligt trafikerat och det kommer att ses av lärare och elever dagligen, säger Hans Sundvall.
Konstnären Agneta Andersson gläds också åt att verket är på plats:
– Det är bra att det uppmärksammas, då kanske även Sten Kauppis andra verk tas tillvara, och man förstår att det är något som tillhör vår konst- och kulturhistoria i Norrbotten, säger hon.
Textilkonstnären Sten Kauppi (1922–2002) räknas som en av Sveriges och sin tids främsta konstnärer och anses banbrytande inom den textila konsten.
Han var uppvuxen i Jukkasjärvi. Som barn satt han i sin mammas sömnadsateljé och lekte med tygbitar. Intresset förde honom till Konstfack i Stockholm. Hans verk finns i dag bland annat på Nationalmuseum i Stockholm. Flera av hans offentliga verk finns i Norrbotten, bland annat i Sunderby folkhögskola, Kalix kommunhus och Malmfältens folkhögskola i Kiruna.
Kiruna konstgille delar vartannat år ut Kauppistipendiet till textilkonstnärer som arbetar i Sten Kauppis anda.