Vimmel: Kändiskonstnärens smygöppning med mat, dryck och DJ

På fredagskvällen var det smygöppning för den internationellt uppmärksammade samiska konstnären Anders Sunnas utställning i Konsthallen i Luleå. Det är ett nytt koncept med konst, mingel, mat, dryck, performance och DJ på plats.

Konsthallen fylldes av konstintresserade på fredagskvällen.

Konsthallen fylldes av konstintresserade på fredagskvällen.

Foto: Ulrika Vallgårda

Konst2025-02-22 14:00

Den 39-årige jokkmokkaren har haft internationella framgångar de senaste åren. Nu fyller han hela Konsthallen i Luleå med sina stora verk och på fredagskvällen var det smygöppning för hans utställning Meän Meän Sápmelaš som handlar om samiska rättighetsfrågor.

Samtidigt hade Konsthallen premiär för ett nytt koncept: After Hours är en kväll med konst, performance, musik och mat.

undefined
Karin Erixon, konsthallschef, förklarar konceptet med After Hours: "Vi vill få in lite mer liv i konsthallen, att det är en plats där man kan mötas och ses på. Det känns som att det blivit jättebra, det har kommet jättemycket folk så det är superroligt. Att det är 150 personer här var mer än hon hade väntat sig. "Men jag hoppades", säger hon.

– Vi vill få in lite mer liv i Konsthallen, säger konsthallschefen Karin Erixon. 

undefined
Anders Sunna har ställt ut på prestigefyllda ställen som Moderna museet i Malmö, ett galleri i London och på Venedigbiennalen. Men fortfarande tycker han att det känns stort och betydlesfullt att få ställa ut i Luleå.

Anders Sunna berättar för NSD att han vill ge besökarna en helhetsupplevelse.

– Det ska nästan vara så att man går in i målningarna och är en del av dem.

På senare år har han ställt ut på prestigefyllda ställen som Moderna museet i Malmö, ett galleri i London och Venedigbiennalen.

Hade du kunnat drömma om ett så stort genomslag?

– Kanske inte Venedigbiennalen för jag visste inte att den fanns. Men ska man jobba med konst måste man "go all in". Det går inte att göra det halvdant, utan det gäller att satsa allt, för man får bara en chans i livet. Så varför inte bara köra på?

undefined
Anders Sunna inviger utställningen. Bredvid honom står konsthallschefen Karin Erixon.

Kan du handla på mataffären i Jokkmokk utan att folk tittar?

– Det är ingen som bryr sig om mig där och det är skönt. Det viktigaste är ju att det är konsten man tittar på. Den får tala för sig själv.

Hur stort är det med denna utställning i Luleå i din karriär?

– På ett sätt väldigt stort, eftersom den är i samma politiska sfär som min familj har drabbats i. Därför är den betydelsefull för mig, nästan lika betydelsefull som Venedig, men på ett annat politiskt och personligt plan. 

undefined
Sofia Agronius från Kiruna, Linda Henriksson från Luleå och Christina Hedlund från Kiruna, är på bildlärarträff i Luleå och går på utställningsminglet tillsammans. "Anders har varit och jobbat med våra elever i Kiruna för några år sedan och de blev jätteinspirerade. Han har ett aggressivt bildspråk, det är väldigt tydligt politiskt vad han tänker och han använder objekt från den samsika världen", säger Sofia. "Rå och brutal. Det behöver sjunka in innan jag säger något mer", säger Linda. "Det är ju väldigt svårt att värja sig. Det är starkt", säger Christina.

 

undefined
Maria Rönnbäck från Luleå, och Sofia Waara från Pajala är också bildlärare på bildlärarträff. "Det känns jättespänannde att vara här vid kusten och se på konst. Det är väldigt aktuellt med fascismen vid horisonten, så lite mer bokstavliga verk om motståndet, det är bra", säger Sofia.

 

undefined
Konsthallen fylldes av konstintresserade på fredagskvällen.

 

undefined
Konstverken är stora och åskådarna har mycket att titta på ikväll.

 

undefined
Systrarna Amanda och Astrid Andersson från Luleå går båda på konstlinjen på Sunderby folkhögskola och kommer på smygvernissagekvällen ihop. "Det är jättemysigt och speciellt med en liten tjuvöppning. Det är jättebra anordnat, det blir mer puls i hela konsthallen", säger Astrid. "Man är ju inte van att uppleva konsthallen så här, det är trevligt", tillägger Amanda.

 

undefined
DJ-tjejerna Axana och Xivana från Luleå är lediga ikväll och passar på att mingla i konsthallen. De beundrar Anders Sunnas konst. "Han är bra på detaljer och väldigt bra på färg. Det är dramatiskt", säger Axana. "Jag älskar Anders Sunna och hans starka budskap, det politiska sättet att beröra. Man blir överväldigad bara av att komma in här, hans själ tar över hela rummet och jag blir så stolt över att komma från samma del av landet som Anders", säger Xivana.

 

undefined
Ingrid Pathod, Emma Öberg och Agnes Schönbeck är konstelever på Sunderby folkhögskola och ikväll upplever de Anders Sunnas konst tillsammans. "Jag tycker den är väldigt spännande och känns ny för konsthallen, vilket är kul. Den tar upp hela rummet", säger Ingrid. "Det är fint att se lyftet som har blivit i konsthallen", säger Emma. "Han har fått möljighet att använda utrymmet med stora målningar och installationer, så det är jättekul", säger Agnes.

 

undefined
Marie Strand och Eva Berg från Luleå är båda på sina livs första vernissage. "Det är det spännande", säger Marie och Eva håller med: "Jag jobbar med Anders svärmor, så det var därav det kom sig att vi kom hit", berättar hon.

 

undefined
Anke Gerdes och Anne Heisig från Tyskland har en bra kväll. "Jag är superöverraskad. Sammanhanget med DJ, mat och dryck, det är så bra och hela stämningen och upplevelsen – jag vill stanna kvar här", säger Anne. Hon berättar att hon pendlar till Luleå eftersom hon har träffat kärleken i stan. Anke är hennes kompis som är på besök.

 

undefined
En bar med försäljning av dryck har tillkommit inne i konsthallen.

 

undefined
Emil Soini tjänstgör som DJ ikväll. "Det är första gången de kör med DJ här, så man behöver känna av stämningen litegrann, se vart det bär och prova sig fram", säger han. Däremot är han inte någon expert på samisk musik, erkänner han.
undefined
Anders Sunna, konstnär från Jokkmokk, har fyllt hela konsthallen i Luleå med sina verk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!